Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Po izredno uspešnem četrtkovem uvodu, ki je po podatkih organizatorjev v Gorico priklical kar 20 odstotkov več obiskovalcev kot lani, je sejem Okusi ob meji včeraj stopil v živo. Ponudbe je res za vse okuse, med stojnicami, pri katerih se ljudje zelo radi zadržujejo, pa so tudi tiste v Zamejski vasi, ki jo je v Ulici Crispi uredila Zveza slovenske katoliške prosvete.

Obiskali smo jih v dopoldanskih urah, ko ulic še ni preplavilo popoldansko in večerno morje ljudi. Ob našem obisku niso bile še vse stojnice odprte, vendar smo tudi od »sosedov« izvedeli, da je bil četrtkov večer v Zamejski vasi kar se da uspešen: ob obisku je bil dober tudi izkupiček. Poleg razpoznavnosti, ki jo množična prireditev zagotovo ponuja, igra namreč pomembno vlogo tudi zaslužek, saj denarni priliv omogoča majhnim kulturnim in drugim društvom, da med letom kolikor toliko nemoteno delujejo.

Kot smo že poročali, so gostoljubno Zamejsko vas pripravila društva, ki delujejo pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete (ZSKP). Ob vhodu v Trgovinsko zbornico je postavljen veliki šotor ZSKP, ki ga po potrebi uporabljajo vsa sodelujoča društva. Ob tem pokritem prostoru, kjer je sinoči igral pihalni orkester Centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, imajo svoje stojnice še društva Hrast iz Doberdoba, zbor Bodeča Neža z Vrha in mešani pevski zbor Lojze Bratuž iz Gorice. Na nasprotni strani ulice pa so še šotori Vinoteke Števerjanski griči in društva F.B. Sedej iz Števerjana ter društva Sabotin iz Štmavra.

Najprej smo se pomudili pri Števerjancih, kjer so nas sprejeli Katja, Liza in Roman. Povedali so nam, da so prejšnji večer imeli pravi naval, saj so obiskovalcem ponujali pristna briška vina, ki nimajo para daleč naokrog, obiskovalcem pa je bilo na voljo tudi okusno pohano meso divjega prašiča.

Zraven njih smo se pomudili tudi pri Štmavercih, ki so na Okusih ob meji že od nekdaj prisotni. Ljudje izpod Sabotina gostu postrežejo z res široko pahljačo jedi in pijač. Poklepetali smo z nekaterimi kuharji: z očetom in sinom Devinar, s Silvanom in še nekaterimi drugimi, ki so dejali, da je izkupiček četrtkovega večera presegel njihova pričakovanja. V svoji ponudbi imajo golaž z divjim prašičem, cmoke z raco, cmoke z slivami in nutelo, ocvrt krompirček, pivo in še marsikaj. Za letošnje Okuse so Štmaverci pripravili tudi nove pulte. Mimo je prišel bivši goriški župan Vittorio Brancati, ki je kuharje vprašal, če so že pripravljeni okusni cmoki s slivami. »Čez pol ure bodo nared,« je bil odgovor. »Zagotovo se vrnem,« je Štmavercem zagotovil nekdanji prvi mož Gorice. Med našim klepetom s Števerjanci in Štmaverci so svoje šotore začeli odpirati tudi na nasprotni strani ulice. Tam smo »zalotili« Lorenza Drascka, kulturnega delavca, ki ga poznamo predvsem kot varuha goriške sinagoge. Ker pa že več let poje pri mešanem pevskem zboru Hrast iz Doberdoba, si je zavihal rokave in pomagal pri strežbi gostom. Tudi on nam je z veseljem in v dobri slovenščini hitel razlagati, da je bil četrtkov obisk nad vsemi pričakovanji. Povedal nam je tudi, da so si med tremi društvi razdelili delo: Hrast ponuja palačinke z marmelado ali nutelo ter teranov liker, Bodeča Neža razne aperitive, zbor Bratuž pa okusno joto.

Znano je, da so v Zamejsko vas nameravali povabiti popularni ansambel Modrijani, a so koncert iz varnostnih razlogov odpovedali, saj bi bila prisotnost prevelikega števila ljudi težko neobvladljiva. Dobre volje z glasbeno spremljavo pa je kljub temu vseskozi na pretek.


Več novic na www.primorski.eu