Učenci in učitelji Osnovne šole Alojza Gradnika s Cola in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: Primorski dnevnik
Učenci in učitelji Osnovne šole Alojza Gradnika s Cola in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: Primorski dnevnik

LJUBLJANA - Učenci in učitelji Osnovne šole Alojza Gradnika s Cola so bili včeraj deležni velike časti in sicer sprejema pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju ob prazničnem dnevu Rudolfa Maistra. Sprejem si je šola prislužila, potem ko je prejela posebno priznanje na četrtem natečaju Centra arhitekture Slovenije z naslovom Arhitekturna dediščina okoli nas. Kot smo pretekli teden že pisali, se je OŠ Gradnik prijavila na natečaj z maketo Tabra, ki je končni rezultat procesa, ki se je začel s predavanjem v šoli, nadaljeval z raziskavo na terenu in končal z izdelavo makete in pripravo likovnega gradiva, pri tem pa so učencem pomagale še mentorice - arhitektka Vesna Škabar, krajinska arhitektka Erika Škabar in likovna ustvarjalka Annalisa Metus. Za to je, kot že rečeno, prejela posebno priznanje na natečaju, ki se ga je udeležilo 30 osnovnih šol (29 iz Slovenije in ena iz zamejstva) s 45 izdelki.

Včerajšnji ljubljanski dan se je za učence in učitelje šole Gradnik, ki so jih spremljali še krajinska arhitektka Erika Škabar, župnik Anton Bedenčič in dijakinja liceja Slomšek Erika Ivancich, ki opravlja prakso na Colu, začel z ogledom ljubljanskih arhitekturnih znamenitosti pod vodstvom predstavnikov Centra arhitekture Slovenije, nato pa je napočil čas za sprejem pri predsedniku Pahorju. Vsak otrok je ob vstopu v predsedniško palačo prejel slovensko in evropsko zastavico, predsednik pa jih je sprejel v svoji pisarni, kjer so mu predstavniki šole izročili razglednici, ki sta izšli ob 50-letnici smrti Alojza Gradnika ter ob 50-letnici Kraške hiše in Kraške ohceti, dalje sliko s prireditve ob 70-letnici priključitve Primorske matični domovini, na kateri so nastopili tudi učenci šole s Cola, pa tudi knjigo Narobe svet in knjižico ob 100-letnici prve svetovne vojne. Povabili so ga tudi na bližnje praznovanje 45-letnice poimenovanja šole, ki bo 30. novembra in za katero je Pahor dejal, da rade volje pride, seveda če ne bo drugih zadržkov.

Skratka, zelo lepa izkušnja za učence, ki so si drugače ogledali tudi predsedniško palačo, popoldne pa so obiskali še Knjižni sejem v Cankarjevem domu, kjer so se med drugim srečali tudi s pisateljem Primožem Suhodolčanom in ilustratorjem Urošem Hrovatom.

Več novic na www.primorski.eu