Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

LONJER - V športno-kulturnem centru v Lonjerju je letos poleti vse prej kot dolgočasno. Od nedelje dalje je dvorišče pod latnikom glavno prizorišče 47. Mednarodne likovne kolonije, ki jo letos gosti Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo na avstrijskem Koroškem in Osnovno šolo Vuzenica s slovenske Koroške. Štirinajst najstnikov slovenske narodnosti med 10. in 14. letom starosti iz Italije, Avstrije in Slovenije vsako jutro pod mentorstvom umetnic Katerine Kalc in Dunje Jogan ustvarja najrazličnejše kreativne izdelke in risbe na temo morskega sveta.

»Prvič vodim likovno delavnico s starejšimi otroci. Vse skupaj mi je v velik izziv, saj jih moraš bolj spodbujati in so bolj kritični od manjših otrok. Potrebujejo več časa, da se navdušijo nad posameznimi dejavnostmi. Po drugi strani pa so najstniki bolj umirjeni in meditativni,« je povedala Dunja Jogan. »Prvi dnevi so potekali v nekoliko bolj zadržanem vzdušju, potem pa smo razumeli, kaj je vsakemu najbolj všeč in smo skupaj veselo ustvarjali, se pogovarjali itd.,« je dodala Katerina Kalc.

Posebno navdušenje je požel linorez. Na platnu so zaživele barvite morske pošasti, modra kraljestva, ribe vseh oblik ... Barvanje majčk na kratke rokave s tehniko »tie-dye« je delavnico začinilo z etničnim pridihom.

Popoldneve so udeleženci kolonije posvečali spoznavanju tržaškega območja. Podali so se na ekskurzijo v dolino Glinščice, se kopali v Barkovljah in se sprehodili po Trstu. »V torek zvečer smo na gradu Sv. Justa poslušali koncert Godbe na pihala Prosek. Res je bilo prijetno. Skušali smo v hipu prepoznati slovenske skladbe, ki so jih izvajali. Po koncertu smo tam ostali še nekaj časa in uživali ob razgledu,« je dejala Katja Smolar, spremljevalka učencev OŠ Vuzenica, ki se že vrsto let udeležuje mednarodne kolonije in je bila tudi mentorica likovnih delavnic.

Z velikim nasmehom na obrazu je svoje navdušenje nad delavnico izrazil tudi enajstletni Luka Lah iz Vidre vasi na avstrijskem Koroškem: »To je moja prva tovrstna izkušnja, spoznal sem nove prijatelje in vrsto novih likovnih tehnik.«

Zastor nad 47. Mednarodno likovno delavnico bo padel v soboto dopoldne z odprtjem razstave in krajšo slovesnostjo.


Več novic na www.primorski.eu