Walter Bandelj in Rudi Pavšič. Foto: Primorski dnevnik
Walter Bandelj in Rudi Pavšič. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svet slovenskih organizacij skrbi usoda slovenskega predstavništva v italijanskem parlamentu. V ta namen sta predsednika Rudi Pavšič in Walter Bandelj pisala predsednikoma Italije in Slovenije, Sergiu Mattarelli in Borutu Pahorju. »Slovenska narodna skupnost v Italiji je z velikim zadovoljstvom pozdravila izvolitev slovenske senatorke Tatjane Rojc na listi Demokratske stranke. Ta stranka in njene predhodnice so v povojnem času vedno poskrbele, da je predstavnik naše narodne skupnosti sedel v poslanski zbornici oziroma v senatu,« sta uvodoma zapisala Bandelj in Pavšič.

»Doslej smo našo prisotnost v italijanskem parlamentu torej zagotovili izključno zaradi naklonjenosti strank levosredinskega loka. Vloga slovenskih predstavnikov v Rimu je bila vedno pomembna, saj so veliko storili v prid naše narodne skupnosti, širše deželne stvarnosti in ne nazadnje v podporo povezovanja čezmejnega prostora ter za krepitev dobrososedskih odnosov med Italijo in Slovenijo.« Predsednika manjšinskih krovnih organizacij
resno skrbi, če bomo v prihodnosti lahko še računali na predragoceno slovensko prisotnost v rimskem parlamentu. Zato sta prepričana, »da bi si morala naša narodna skupnost po institucionalno-državniški poti zagotoviti mesto tako v senatu kot tudi v poslanski zbornici, v spoštovanju specifične norme zaščitnega zakona za slovensko manjšino iz leta 2001. Formulacija samega zaščitnega zakona pa ne zagotavlja zajamčene izvolitve, kot velja za pripadnike nemške manjšine na Južnem Tirolskem ter za Francoze v Dolini Aosta.«

Ker obstaja možnost, da bi zdajšnja zakonodajna doba italijanskega parlamenta trajala manj od po zakonu predvidenega časa (to je pet let) in da bi medtem v ta volilni zakon lahko vnesli določene spremembe, je po oceni SSO in SKGZ »pomembno, da bi se upoštevalo tudi možnost večje slovenske parlamentarne gotovosti.« Pavšič in Bandelj sta svoje poglede poglede glede prisotnosti slovenskih predstavnikov v italijanskem parlamentu in v zvezi z nastankom novega volilnega zakona že iznesla tudi predsednikoma senata in poslanske zbornice, Marii Elisabetti Alberti Casellati in Robertu Ficu.
»Istočasno pa sva prepričana, da bova lahko računala tudi na Vajino pomoč in naprezanje zato, da bo slovenska narodna skupnost v Italiji še vedno lahko primerno zastopana v parlamentu,« sta pismo predsednikoma Mattarelli in Pahorju zaključila predsednika SSO in SKGZ. Tudi o tem vprašanju bosta Mattarella in Pahor govorila na bližnjem neformalnem srečanju v Rimu.


Več novic na www.primorski.eu