Na obisku v državnem zboru. Foto: Državni zbor
Na obisku v državnem zboru. Foto: Državni zbor

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v Ljubljani sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji. Ti so ga pred njegovim petkovim delovnim obiskom v Rimu podrobneje seznanili s položajem in željami slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, župan občine Dolina Sandy Klun ter deželna svetnika Furlanije – Julijske krajine Igor Gabrovec in Danilo Slokar so najprej izpostavili pričakovanja glede novega volilnega zakona. Želijo namreč, da bi ta zakon zagotovil zastopstvo slovenske manjšine v italijanskem parlamentu v skladu s 26. členom zaščitnega zakona, ki po 20 letih še vedno ni uresničen.

Za Slovence neugodna ustavna reforma

Z nedavno ustavno reformo, ki zmanjšuje število parlamentarcev v italijanskem parlamentu, se bo namreč tudi možnost izvolitve predstavnika slovenske narodne skupnosti v italijanski parlament zmanjšala, so pojasnili. Bandelj je dodal, da bi bilo treba za dokončno rešitev vprašanja zastopstva poleg volilnega zakona spremeniti tudi italijansko ustavo.

Sorodna novica V Italiji podprli zmanjšanje števila poslancev za tretjino

V povezavi z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji pričakujejo čimprejšnjo spremembo 19. člena zakona o zaščiti slovenske manjšine. Prvi korak kot manjšina so naredili, saj so ustanovili fundacijo, je dejala Dobrila, zdaj pa je na potezi italijanski parlament, da spremeni omenjeni člen zakona.

V pogovoru so med drugim izpostavili tudi pomembnost ohranjanja prepustnosti državne meje, ki je po besedah župana občine Dolina zelo pomembna za ljudi, ki živijo ob meji. Govorili so tudi o obnovi konvencije med italijansko vlado in italijansko državno radiotelevizijo (RAI) o radijskih in televizijskih programih v slovenščini. Dotaknili so se tudi vprašanja slovenskih šol v Italiji in njihovega financiranja.

Sogovorniki so se ob koncu srečanja strinjali, da intenzivnost stikov najvišjih političnih predstavnikov Slovenije z Italijo blagodejno vpliva tudi na življenje slovenske narodne skupnosti in da je pomembno krepiti sodelovanje med sosednjima državama tudi na parlamentarni ravni, so še sporočili iz DZ-ja.