Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

TRST - »Rezultati prvega razpisa za turistične pobude za leto 2017 so živ dokaz, da lahko tudi slovenska društva in ustanove odigrajo važno vlogo za razvoj turizma v naši deželi, saj je njihova ponudba privlačna in kakovostna za turiste in krajane,« v tiskovnem sporočilu podčrtuje deželni svetnik Stefano Ukmar. Razpis je upošteval nove, precej zahtevne kriterije, ki jih je deželni svet odobril decembra lani. Pristojna komisija je nagradila najbolj razpoznavne projekte za širjenje in in rast turizma, ki postaja vedno bolj pomemben dejavnik za razvoj gospodarstva v naši deželi. Med prejemniki finančne podpore, ki so se uspešno odrezali v ostri konkurenci, je tudi več slovenskih društev in ustanov ter dvojezičnih občin.

Deželni svetnik Demokratske stranke izpostavlja tri primere. Zvezo slovenskih kulturnih društev, ki je za tretjo izvedbo Slofesta prejela 25.000 evrov. »Slofest, ki na inovativen način prikazuje raznoliko dejavnost Slovencev v Italiji in se je ponavadi odvijal le v mestnem središču Trsta, bo letos razširil svojo ponudbo s prireditvami v Čedadu ter v Gorici,« meni Ukmar. Za izvedbo že tradicionalnega festivala Guča na Krasu, ki vsako poletje privabi v Briščike na tisoče ljubiteljev balkanske glasbe tudi iz sosednjih držav, je organizator društvo Drugamuzika prejelo 14.000 evrov prispevka. Slovensko deželno gospodarsko združenje pa je prejelo 20.000 evrov za organizacijo pobude Okusi Krasa, ki ponuja širši javnosti dobrote in delo naših gostincev ter nekaterih trgovin in obrtnikov.

»Skratka gre za pobude in projekte, ki ustvarjajo gospodarsko dodano vrednost za naše ozemlje in so ali lahko postanejo sestavni del turistične ponudbe dežele FJK in si zato zaslužijo podporo javnega sektorja. V naslednjih mesecih sledijo še drugi podobni razpisi, ki bodo prav gotovo vredni pozornosti slovenskih društev in ustanov, ki lahko postanejo vedno bolj razpoznavne in uspešne tudi v širšem prostoru,« je zapisal še Ukmar.


Več novic na www.primorski.eu