Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

VIDEM - V glavnem mestu Furlanije živi kar lepo število Slovencev in tudi raba slovenščine je vse bolj razširjena, zato bi si občina Videm zaslužila vključitev v območje (32 občin), kjer se izvaja zaščitni zakon za Slovence. To je na včerajšnjem srečanju z videmskim županom Furiom Honsllom predlagal predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, ki se je skupaj s članoma vodstva krovne organizacije Ivom Corvo in Julijanom Čavdkom sestal z županom. Honslla je spremljala občinska odbornica Antonella Nonino, na seji je bil tudi Lorenzo Fabbro, predsednik deželne ustanove za furlanski jezik ARLEF.

Honsell je pojasnil, da nima nič proti morebitni vključitvi Vidma v zaščitni zakon za Slovence (dovolj je pristanek ene tretjine občinskih svetnikov), škoda le, da je predlog prišel pozno, saj se županu in upravi izteka mandat (spomladi 2018 bodo občinske volitve). Župan in odbornica sta vsekakor izpostavila skrb mestne uprave za Slovence v Vidmu (v glavnem gre za Benečane, ki so se tja preselili) in obenem za sodelovanje med furlansko in slovensko skupnostjo. To je podčrtal tudi Fabbro, ki dobro ocenjuje splošno sodelovanje med Slovenci in Furlani.

Občina Videm podpira tečaje slovenščine za otroke in ne samo, v mestu je tudi aktivno slovensko kulturno združenje don Evgen Blankin.


Več novic na www.primorski.eu