Annapaola Porzio in  Filippo Bubbico. Foto: Primorski dnevnik
Annapaola Porzio in Filippo Bubbico. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Tržaška prefektinja in vladna komisarka za Furlanijo-Julijsko krajino Annapaola Porzio želi enkrat za vselej rešiti znane težave, ki se redno pojavljajo s slovensko abecedo na uradnih dokumentih. V ta namen bo Prefektura konec meseca na srečanje povabila vse pristojne javne ustanove, ki se kakorkoli ukvarjajo z izdajanjem osebnih ter drugih dokumentov. Problemi s črkopisjem so bili v središču pozornosti delovnega sestanka med prefektinjo, predsednico paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenijo Dobrila ter predsednikoma SSO in SKGZ, Walterjem Bandljem in Rudijem Pavšičem.

Na srečanju je tekla beseda tudi o vladnem omizju za slovensko manjšino, ki se resnici na ljubo sestaja še kar poredkoma. Prefektinja se je obvezala, da bo na to opozorila pristojne vladne oblasti. Zastopniki slovenske manjšine včasih pogrešajo usodo oziroma izvajanje sklepov omizja, ki mu predseduje podminister na notranjem ministrstvu Filippo Bubbico. Stalni člani omizja so namreč tudi ministrski funkcionarji, med njimi Porziova.

Ob delovanju omizja se postavlja tudi politično vprašanje. Podminister Bubbico je namreč pred kratkim izstopil iz Demokratske stranke in prestopil v novo levo gibanje Roberta Speranze in Pierluigija Bersanija. To je nedvomno ošibilo Bubbicovo vlogo v sklopu vlade in notranjega ministrstva.