Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Društvo Jadro skupaj z društvom Tržič že vrsto let skrbi za ohranjanje tradicije svetoivanskega kresovanja v ronški občini. Ogenj je v petek zagorel v parku združenja Acli pri cerkvi Sv. Lovrenca, saj so prireditveni prostor v Selcah, kjer so kresovanja običajno potekala, pred nekaj meseci zaprli.

»Ker prostor ni bil primeren za večji kres, smo prižgali dva manjša. Dim se je usmeril proti morju, kar je dobro znamenje,« pravi predsednik društva Jadro Karlo Mucci. Ob kresovanju je kot vsako leto potekalo nagrajevanje svetoivanskih venčkov iz poljskega cvetja. Nagrado je letos prejela Magda Nadlišek, ki živi v Pierisu, poučuje pa v vrtcu na Vrhu: in ravno otroci so ji pomagali pri pripravi prelepega venčka, ki ga je prinesla v Ronke.

Tradicijo svetoivanskega kresovanja v Tržiču, pravi Mucci, so oblasti v petdesetih letih prejšnjega stoletja prepovedale iz varnostnih razlogov. Po dvajsetih letih jo je oživila skupina navdušencev, ki je kresovanje začela prirejati na prireditvenem prostoru v Selcah. »Le dvakrat smo kresovanje priredili drugje: enkrat smo ga imeli v Doberdobu, enkrat pa v Marini Julii. Lokacija je bila zelo sugestivna, škoda le, da je bilo veliko komarjev,« pravi Mucci. Kresovanja je je udeležil tudi domači župnik Renzo Boscarol.