Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Doživet večer v znamenju zborovskega petja se je odvijal v petek na gradu sv. Justa, kjer so organizatorji Slofesta uprizorili zanimiv predfestivalski dogodek Pojemo na gradu-Castello in canto. Srečanju z glasbo pod milim nebom je prisostvovala čedna množica poslušalcev, ki so prisluhnili izvajanju dekliške vokalne skupine Primorsko, ženske vokalne skupine Barkovlje, zbora Jacobus Gallus in mešanih pevskih zborov Lipa in Halietum.

Prireditev se je pričela pod obokanim glavnim vhodom v grad, kjer je v imenu pobudnika Slofesta, Zveze slovenskih kulturnih društev, Valentina Sancin predstavila spored večera in povabila obiskovalce, naj se prihodnji konec tedna v mestnem središču udeležijo festivalskih dogodkov. Sledil je poseg občinskega odbornika za kulturo, Giorgia Rossija, ki je izrekel dobrodošlico prisotnim in poudaril, da pesem vselej povezuje ljudi v večetničnem in večverskem mestu, kakršen je Trst. Rossi je tudi omenil, da se župan Roberto Dipiazza srečanja ni mogel udeležiti, ker se je pripravljal na včerajšnji odhod na medene tedne ...

Spored večera je uvedel tržaški zbor J. Gallus, ki ga je tokrat vodila mlada zborovodkinja Aglaia Merkel. Pevke in pevci, ki sicer nastopajo pod vodstvom Marka Sancina, so občinstvu pod obokanim grajskim stropom nudili prisotnim v poslušanje O lux beata trinitas Andreja Makorja, Preuozke so stazice Hilarija Lavrenčiča in Merkùjevo Jnjen čeua jti gnà.

Poslušalci so za tem krenili na obširno grajsko dvorišče, na levi strani katerega so bili zbrane pevke DVS Primorsko iz Mačkolj in ŽeVS Barkovlje. Pod vodstvom zborovodkinje Aleksandre Pertot in ob instrumentalni spremljavi (violina-Florjan Suppani, kitara-Ivan Suppani, harmonika-Marino Zobin) so zapele poljski ljudski napev Zašumele so vrbe žalobne, Kaj ti je deklica v priredbi A. Pertot, mehiško revolucionarno Adelita in partizansko Bilečanko.

Občinstvo se je nato odpravilo do nasprotne strani grajskega dvorišča, kjer je MePZ Lipa iz Bazovice, ki ga vodi Tamara Ražem-Locatelli, zapel štiri pesmi: Tam kjer teče bistra Zila Jožeta Leskovarja, istrski ljudski Dva lepa pušljica in Mamca, pošljite me po vodo ter Merkùjevo Jnjen čeua jti gnà.

Kot zadnji je pod obzidjem, na katerem uspevajo kaprovci, zapel zbor italijanske skupnosti iz Izole Haliaetum, ki ga vodi Giuliano Goruppi. Istrski pevci so zapeli Nella città di Mantova Pietra Carabe, pesem Pevec Antona Foersterja, Valzer de balera Claudia Nolianija in ljudsko iz Veneta Me compare Giacometo.

Ob koncu izvajanja raznolikih zborovskih melodij so se poslušalci razpršeno sprehodili po grajskem dvorišču, na katerem je bil tudi v Trstu sicer že »udomačeni« medved Jure. Ljudje, še posebno otroci, so se nevsakdanjega srečanja z Juretom veselili in se z njim fotografirali. Marsikateri udeleženec prireditve se je ob koncu srečanja povzpel na grajsko obzidje, s katerega se ponuja čudovit pogled na mesto.


Več novic na www.primorski.eu