Maurizio Tremul, Tamara Blažina, Tatjana Rojc, Bogdan Benko in Andrej Logar (v ozadju). Foto: Primorski dnevnik
Maurizio Tremul, Tamara Blažina, Tatjana Rojc, Bogdan Benko in Andrej Logar (v ozadju). Foto: Primorski dnevnik

RIM - Veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko je včeraj v Rimu priredil kosilo ob koncu mandata poslanke Tamare Blažina; prisoten je bil tudi državni sekretar na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Logar.

Srečanja so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, več poslancev in senatorjev, ki so z Blažinovo sodelovali v njenih dveh parlamentarnih mandatih, med temi predsednica komisije za kulturo v poslanski zbornici Flavia Piccoli in tržaški senator Francesco Russo, novoizvoljeni senator Tommaso Cerno, predsednik SSO Walter Bandelj ter predsednik Italijanske unije . Prisoten je bil tudi predsednik zveze manjšin v Italiji Confemili Domenico Morelli.

Veleposlanik Benko je v kratkem nagovoru poudaril prizadevanje Blažinove za reševanje problemov na način, ki je bil najustreznejši vsem, čestital pa je tudi Tatjani Rojc za izvolitev in izrazil prepričanje, da bo njeno delo prav tako učinkovito kot delo Blažinove. Njegovi zahvali in čestitkam se je pridružil tudi državni sekretar Logar.

Tamara Blažina se je veleposlaniku Benku zahvalila za dobro sodelovanje in poudarila, da si je po svojih močeh, kot sicer tudi vsi prejšnji slovenski parlamentarci v Rimu, prizadevala za čim boljše odnose med Italijo in Slovenijo v prepričanju, da so s tem prispevali k razvoju celotne družbe.

Spregovoril je tudi senator Cerno, ki je opozoril, da bo v tej zakonodajni dobi zelo verjetno ponovno tekla razprava o volilni zakonodaji in zagotovil, da si bo prizadeval za določilo o zajamčenem zastopstvu predstavnika slovenske manjšine v parlamentu. Poudaril je, da je imel prav obstoj slovenske manjšine pomembno vlogo pri zagotovitvi posebnega statuta deželi Furlaniji Julijski krajini in torej sedanji ustavni ureditvi Italije ter zato slovenska manjšina zasluži zagotovljeno mesto v parlamentu.