Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

V Brdih se je trgatev začela s sivim pinotom, ponekod že trgajo tudi sauvignon. Zlata rebula, ki je v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena, bo na vrsto prišla kot zadnja med belimi sortami; trgati jo bodo predvidoma začeli med 15. in 20. septembrom. Vinogradniki so s kakovostjo grozdja zelo zadovoljni, manjši izpad beležijo le v nižje ležečih vinogradih, ki jih je konec aprila prizadela pozeba.

»S prihodnjim tednom se bodo trganja lotili prav vsi vinogradniki, potem ko so nekateri že pred nekaj dnevi začeli z delom. Letina zgleda biti dobra; iz količinskega vidika smo v povprečju, le v nekaterih krajih je pridelka manj zaradi pozebe,« pravi Robert Princic, predsednik konzorcija Collio in lastnik vinarskega podjetja Gradis’ciuta z Jazbin.

Med prvimi se je trganja lotil Ivan Vogrič iz Števerjana. »Letos smo začeli že 18. avgusta. Nekaj grozdja pridelam zase, nekaj ga prodam. Moj odjemalec je prejšnji petek opravil preizkus strojev, tako da smo mu že oddali nekaj grozdja,« pravi Vogrič in pojasnjuje, da je za proizvodnjo svoje kmetije že potrgal sauvignon. »Letos je sauvignon že dozorel, saj je dosegel 13 procentov alkohola. Kislina je še malce visoka, vendar se bojim, da bi vročina škodila aromam, ki so pri sauvignonu zelo pomembne. Zaradi tega bo v roku enega tedna ves sauvignon pobran, podobno velja tudi za sivi pinot, medtem ko rebula in malvazija še dozorevata. V roku desetih dni bosta pobrana tudi chardonnay in tokaj,« pravi Vogrič in pojasnjuje, da bo letina uspešna, saj so letos v Števerjanu imeli zelo dobre pogoje. »Vode ni manjkalo in niti je ni bilo preveč. Nekaj je pobrala pozeba, vendar smo vseeno zadovoljni,« pravi Vogrič.

Z letino so zadovoljni tudi v vinarskem podjetju Fiegl. »Trgatev se je pričela v ponedeljek. Najprej smo trgali bazo za penino - sivi pinot in rebulo, ki morata imeti primerno kislino in ne preveč alkohola. Pobrali smo tudi nekaj sivega pinota z mladih trt in sauvignona. Z delom bomo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo prišli na vrsto starejši vinogradi na Oslavju,« pravi Martin Figelj, sicer tudi predsednik združenja pridelovalcev zlate rebule z Oslavja. »Letos je ponekod sauvignon zrelejši od sivega pinota, zato so ga številni kmetje že začeli trgati, da bi se ne izgubile značilne arome. Rebula bo prišla na vrsto okrog 20. septembra,« napoveduje Figelj in poudarja, da bo letošnja letina na Oslavju zelo dobra. »V nižinskih predelih bo izpad zaradi pomladanske pozebe približno 30-odstoten, na Oslavju pa so bili pogoji zelo dobri. Zdaj bi potrebovali le še 20 do 30 milimetrov dežja, ki bi pripomogel k nastajanju sladkorjev,« pravi Figelj, po katerem je letošnje grozdje zdravo in lepo, zaradi česar si vinarji nadejajo, da bo tudi vino vrhunske kakovosti.


Več novic na www.primorski.eu