Celovec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Celovec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Njegova stranka Team Koroška še išče koalicijske partnerje za vodenje koroške prestolnice.

Pedagog in prevajalec Dolinar je bil leta 2013 že izvoljen v koroški deželni svet, tedaj sicer kot član stranke Team Stronach. Po vsega štirih mesecih je sicer iz zdravstvenih razlogov odstopil. Leta 2018 je bil nato po deželnih volitvah del pogajalske ekipe svoje stranke na koalicijskih pogajanjih s socialdemokrati (SPÖ), vendar v javnosti ni izstopal.

Na letošnjih volitvah je bil Dolinar na listi Team Koroška izvoljen v celovški mestni svet, zdaj pa bo drugi celovški podžupan. Ob imenovanju so mu že čestitali v Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS). "Z vidika narodne skupnosti je razveseljivo, da bo v prihodnje imela močno zastopanost v koroški prestolnici," so zapisali.

Poleg Dolinarja bo slovensko manjšino v mestnem svetu predstavljala tudi Sonja Koschier, ki je bila izvoljena na listi Zelenih.

Največ sedežev socialdemokratom

Scheider je sicer danes skupaj z vodjo stranke Gerhardom Köferjem predstavil tudi novega vodjo skupine celovških mestnih svetnikov stranke Team Koroška. To bo poslovnež Patrick Jonke, ki je skupaj s Schneiderjem v stranko prestopil od svobodnjakov (FPÖ). Vodil bo tudi županov urad.

Bodoči župan medtem pospešeno išče partnerje za sodelovanje v koaliciji, ki bo vodila mesto. Kot je dejal, je odprt za pogovore z vsemi strankami, ki so se prebile v mestni svet, bo pa vabila izdal glede na moč, ki jo ima posamezna stranka. Po oblikovanju koalicije se bo odločil še glede drugih položajev v mestni upravi.

Največ sedežev v 45-članskem mestnem svetu bodo imeli sicer socialdemokrati – 15, Team Koroška pa 11. Ljudska stranka (ÖVP) jih bo imela sedem, FPÖ pet, Zeleni štiri, stranka Neos pa tri. Na županskih volitvah je Scheider v drugem krogu v nedeljo premagal kandidatko SPÖ-ja, dosedanjo županjo Maria-Luiso Mathiaschitz-Tschabuschnig. Prejel je 53,5 odstotka glasov.