Nagrajenci (z leve): Laci Nemeš, Gabor Wachter, Stanko Črnko. Foto: Silva Eöry

Na letošnji prireditvi so podelili tudi tri priznanja Za Porabje, zaslužnim za ohranjanje slovenske besede in kulturo.

Kot je zbranim na prireditvi dejala nova predsednica ZSM Andreja Kovacs, je zveza lahko uspešna samo ob pomoči ljudi, negovanje tradicije, delo v kulturnih društvih in prenos vrednot na mlajše rodove, je omogočilo, da se je ohranila slovenska kultura.

Predsednica ZSM Andreja Kovacs. Foto: Silva Eöry
Predsednica ZSM Andreja Kovacs. Foto: Silva Eöry

»Mi smo mala skupnost in vsi dobro vemo, kaj si želimo. Radi bi živeli v pokrajini, ki ima dobre ceste, kjer je služba in vse danosti za boljše življenje. Nečesa pa ne smemo nikoli pozabiti: kdo smo in kje so naše korenine.«

Na prireditvi si nastopile Seniške sinice, ki od meseca marca delujejo pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem. Pobudo za nastanek te desetčlanska pevske skupine so dali starši, med njimi tudi dobitnik letošnje nagrade Za Porabje Gabor Wachter, ki je že do otroških let, ko je s starši hodil na vaje zbora, dejaven v kulturnem življenju porabskih Slovencev. Želi si, da bi tako sin ko hčerka nadaljevala njegovo pot, saj že 26 let poje v mešanem pevskem zboru Avgust Pavel, v mlajših letih tudi plesal pri domači folklorni skupini.

Priznanje Za Porabje je dobil tudi Stanko Črnko, glasbenik iz Prekmurja, ki s porabskimi Slovenci sodeluje že vrsto let. Sprva je v Porabje hodil iz drugih razlogov. Tam je bilo namreč veliko deklet, ki pa so jih običajno odpeljali vojaki. Več je bilo tudi mladih in več sodelovanja z rojaki v Prekmurju, čeprav je bila med državama meja, v pogovoru s Silvo Eöry pripoveduje glasbenik, ki pomaga različnim porabskim folklornim in drugim skupinam in ga, kjerkoli je, spremlja harmonika.

Tudi Laci Nemeš, tretji dobitnik priznanja Za Porabje, je v mladih letih plesal pri folklorni skupini, bil pa je tudi aktiven član Gledališke skupine Nindrik Indrik.

Prisluhnite reportaži !

Seniške sinice. Foto: Silva Eöry
Seniške sinice. Foto: Silva Eöry