Foto: Davor Lonzarič Foto:
Foto: Davor Lonzarič Foto:

Novo šolsko leto je neposredno pred začetkom. V treh avstrijskih zveznih deželah se bo začelo v ponedeljek, na Koroškem in Štajerskem pa 12. septembra. V Sloveniji se je za osnovnošolce in dijake začel pouk v četrtek, 1. septembra.

Pravtako so 1. septembra prestopili šolski prag učenci na Madžarskem, z njimi pa dekleta in fantje narodnostnih šol v Porabju. Kakšne so aktualne razmere, je ob obisku narodnostnih šol v četrtek poizvedela višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem Valerija Perger iz Zavoda Republike Slovenije za šolstvo - področna skupina za šolstvo Slovencev v zamejstvu.

„Ohranjanju maternega jezika manjšine“

V zapisu Zavoda RS za šolstvo je poudarjeno: „Narodnostno šolstvo v Porabju na Madžarskem naj bi imelo izjemno pomembno vlogo pri usvajanju in ohranjanju maternega jezika manjšine, pri ozaveščanju narodnostne pripadnosti in razvijanju kulturne identitete. Uresničevanje teh nalog osmišlja program narodnostnih šol, ki naj bi postale središča narodnostnega življenja.“ Na osnovi tega izhodišča začetek pouka za učence v Porabju osvetljuje Valerija Perger, višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem.

Dvig kakovosti narodnostnega šolstva

Do 31. avgusta 2020 bo trajal projekt z naslovom „Dvig kakovosti narodnostnega šolstva za italijansko in madžarsko narodno skupnost v Sloveniji ter slovensko narodno skupnost na Madžarskem in v Italiji“. Partnerska ustanova je Pomurska madžarska samoupravna narodnostna skupnost.

Povezava: Zavod RS za šolstvo


Več na slovenci.orf.at