Foto:sta.si Foto:
Foto:sta.si Foto:
false
Foto:sta.si

„Dan, ki zaznamuje življenje in Slovence v Porabju“

„Izredno vesel sem, da je tukaj zelo veliko ljudi in to je za nas izrednega pomena. Še bolj ponosen pa sem, da sem danes odprl ta knjižni kotiček, kulturni prostor, ki je projekt našega urada, kjer želimo, da so ti kotički ali prostori ali informativni centri v Trstu, Celovcu, na Dunaju, danes v Monoštru in jutri na Reki pravzaprav kulturna središča za kulturne dogodke, kjer lahko književniki in drugi kulturni delavci predstavljajo svoja dela. Obenem so pa to knjigarne v malem in osnova, da ohranjamo slovenski jezik kot identiteto v tem skupnem kulturnem prostoru,“ je dejal Žmavc.

Srečanje s predstavniki slovenske samouprave

Pred tem se je srečal s predstavniki Državne slovenske samouprave. Ugotovili so, da morajo še bolj intenzivno nadaljevati pogovore o sodelovanju z mešano slovensko-madžarsko vladno komisijo. Sicer pa samouprava opravlja izredno pomembno vlogo, še posebno pri financiranju šolstva in jezika, kjer, tako Žmavc, tudi Madžarska daje sorazmerno velik delež.

Tudi Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, ki je pripravila Porabski dan z 2. mednarodnim festivalom plesa Lipafest, ta dan ocenjuje kot zelo pomemben za Slovence na Madžarskem, saj se srečajo sorodniki in prijatelji, se pogovarjajo, kako so živeli nekoč in kaj jih čaka v prihodnosti. „V ospredju je družabnost, vendar se pogovarjamo tudi o resnih stvareh, predvsem pričakujemo Slovence, smo pa zelo veseli, če so zraven tudi Madžari iz Monoštra, torej večinski narod, da tudi oni spoznajo našo kulturo, seveda pa čakamo tudi politike iz Slovenije in iz Madžarske,“ je povedal Hirnök.

Na Porabskem dnevu tradicionalno podelijo nagrade „za porabje“. Letos so jih dobili Laci Bajzek z Dolnjega Senika za vsestransko kulturno udejstvovanje med Slovenci v Porabju, Iluška Dončec iz Števanovcev za ohranjanje in prenašanje porabske ljudske obrti ter Feri Gerič iz Lendave kot gonilna sila umetniškega življenja v Sloveniji in na Madžarskem za vsestransko umetniško dejavnost v Porabju. Osrednji družabni dogodek Slovencev na Madžarskem, ki ga izmenično pripravljata Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava, je tudi letos vključeval raznolik kulturni program. Prireditev na dvorišču Slovenskega kulturnega in informativnega centra se je začela s povorko nastopajočih skupin po monoštrskih ulicah, v programu so nastopile folklorne skupina France Marolt iz Slovenije, Doina Aiudului iz Romunije ter Partium in Presidance iz Madžarske, koncert pa je pripravila skupina Orlek.


Več na slovenci.orf.at