Foto: Urad vlade RS za Slovence po svetu
Foto: Urad vlade RS za Slovence po svetu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je obiskala tudi osnovno šolo Fran Saleški Finžgar.

Učenci osnovne šole, ki v tem mesecu obeležujejo 150. obletnico rojstva pisatelja in duhovnika, po katerem se šola imenuje, so ob ministričinem obisku pripravili zanimiv in izjemno lep program, so navedli na ministrstvu. Uprizorili so tudi Finžgarjevo delo Gospod Hudournik.

Obisk na Tržaškem je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu izkoristila tudi za srečanje s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, ki so predstavili svoje delovanje in aktivnosti. Društvo vsako leto organizira številne prireditve, pohode in druge aktivnosti. Skrbijo tudi za glasbeno in gledališko vzgojo otrok.

Jaklitscheva se je sestala še s predstavniki Tržaškega pomorskega kluba Sirena, ki je bil ustanovljen leta 1924. Klub, ki združuje okoli petsto članov, se ukvarja s pomorskimi športnimi dejavnostmi, predvsem pa z razvijanjem jadranja in športnega ribolova. Veliko pozornost namenjajo temu, da ohranjajo slovensko podobo, da je slovenščina jezik njihovih članov in tudi trenerjev. Ministrici so predstavili svoje delovanje, uspehe, izzive in načrte obnove društvenih prostorov.

Kot so še navedli na ministrstvu, se je Jaklitscheva ob tej priložnosti srečala tudi z duhovnikom Tomažem Kunaverjem, ki ob nedeljah v cerkvi sv. Jerneja vodi maše v slovenščini.

Ministrica Helena Jaklitsch obiskala Barkovlje