Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Srečanje je tokrat potekalo v domu prosvete v Tinjah. S predstavniki slovenske gospodarske zveze iz Celovca so govorili predvsem o težavah podjetnikov in delavcev migrantov pri prehajanju meje pred poletno turistično sezono, saj se morajo na novi koronavirus še vedno testirati na vsakih 72 ur.

"Največji problem je, kako brezhibno potovati preko meja. Tu ne gre samo za čezmejno potovanje. S tem, ko ljudje ne gredo na pot, stoji gospodarstvo. Industrija dela, industrija ne stoji. Mala in srednja podjetja pa se na žalost ne morejo premikati in mi moramo nekaj na tem ustvarjati," je dejal Benjamin Wakounig predsednik Slovenske gospodarske zveze.

Slovenija je v nenehnem kontaktu z Avstrijo je glede težav pri prehajanju meje povedala Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklisch: "Zdi se mi,da je naša želja čisto vseh, da testiranja ne bi bila več ne potrebna, da bi bilo prehajanje meje brez omejitev. To bo takrat, ko bo konec epidemije."

Popoldne se je srečala še z občinsko svetnico Sonjo Koschier in podžupanom mesta Celovec Lojzetom Dolinarjem. S predstavniki Skupnosti južnokoroških kmetov in kmetijske izobraževalne skupnosti pa je govorila predvsem o jesenskih volitvah v koroško kmetijsko zbornico.

Ministrica Jaklischeva obiskala zamejce