Ob predstavitvi pestre društvene, kulturne in družbene dejavnosti Slovencev v Italiji bodo v ospredju  gledališke predstave, razstave, literarni, glasbeni in športni dogodki. Foto: Facebook Slofest
Ob predstavitvi pestre društvene, kulturne in družbene dejavnosti Slovencev v Italiji bodo v ospredju gledališke predstave, razstave, literarni, glasbeni in športni dogodki. Foto: Facebook Slofest

Pred desetimi leti je z željo, da bi širši skupnosti predstavili bogato kulturno in društveno dejavnost Slovencev v Italiji, nastala pobuda o festivalu na odprtem. Tako o začetkih Slofesta, ki ga pripravljajo na vsaki dve leti, pripoveduje predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi: "Imeli smo občutek, da nas Trst premalo pozna. Tisti, ki smo bili takrat med pobudniki Slofesta, ne bomo nikoli pozabili prvega pogleda na Borzni trg s šotorom in napisom Slofest." Program festivala nastaja v sodelovanju s številnimi organizacijami in ustanovami slovenske narodne skupnosti, letos so si ga zastavili še nekoliko bolj ambiciozno, doda: "Se nam je zdelo vseeno pomembno, da še bolje izkoristimo to našo lego, ki gleda tako na Slovenijo kot na Italijo, ki se začenja po Furlaniji Julijski krajini, tako da smo k sodelovanju povabili tudi taka imena, ki v osrednji Italiji veliko pomenijo. Tudi iz Slovenije imamo ugledne goste, bi izpostavila Milana Kučana in Tadeja Goloba."

V zadnjih letih je vse več slovenskih in italijanskih šol, ki obiščejo prireditveni prostor, pa tudi mladih, ki festival soustvarjajo. Kim Furlan iz Zveze slovenskih kulturnih društev: "Osnovnošolski populaciji bo namenjeno gledališče, tri predstave se bodo zvrstile v bližnjem gledališču Miela. Potem pa je ponudba za šole osredotočena še na razna predavanja, razstave, bomo imeli tudi mladinski popoldan, pevske zbore, gledališke skupine, za zaključek pa tudi godbe." Del dogajanja bodo tudi literarno-zgodovinski sprehodi po Trstu, ki odkrivajo večkulturnost mesta, k čemur tudi stremi festival.

Prizorišča dogodkov so poleg trga sv. Antona in gledališča Miela še Narodni dom ter mestna dvorana Veruda, kjer bo do zaključka festivala v nedeljo na ogled razstava slovenskih grafičnih oblikovalcev s Tržaškega.