Marino Qualizza (1940). Foto: Televizija Slovenija
Marino Qualizza (1940). Foto: Televizija Slovenija

Marino Qualizza, ki od dijaških let živi v Vidmu, velja za moralno avtoriteto beneških Slovencev. Ko bi drugače izbral, bi ga pot lahko vodila na zelo visoke položaje, a je ostal vse življenje zavezan svoji zemlji, ki mu je svetinja, je v utemeljitvi zapisala komisija literarne nagrade vstajenje.

msgr.dr. Marino Qualizza , dokumentarni portret

Qualizza je bil leta 1965 v videmski stolnici posvečen v duhovnika, v Rimu je doktoriral in opravljal službo profesorja dogmatike v Vidmu. Leta 1986 je ustanovil Višji inštitut verskih znanosti v Vidmu in ga dolga leta vodil. Postal je tudi časnikar pri časopisu Dom, glasilu beneških Slovencev. Dolga leta je bil videmski stolni župnik.

Več kot tri desetletja je vse do nastopa pandemije vsako nedeljo maševal v slovenščini v oddaljeni in zapuščeni vasi Dreka, ob sobotah proti večeru pa v Špetru. Qualizza rad ponavlja, da so slovenski jezik, identiteta in kultura neločljivo povezani s krščanskimi koreninami in da ga je evangelij naučil, kaj pomeni biti zares svoboden.

Foto: Založba Most
Foto: Založba Most

Ubeseditev "bogate in trpeče duše" slovenske Benečije
V lani objavljeni knjigi Benečija naš dom je objavljen izbor uvodnikov, ki jih je kot odgovorni urednik v zadnjih dveh desetletjih napisal za beneški petnajstdnevnik Dom. Iz njih izžareva osebnost širokega duhovnega in kulturnega dometa, ki mu preizkušnje niso tuje, ljubezen do domačih ljudi, ki jih vedno in povsod bodri, naj ne izgubijo upanja, z ostro besedo si upa nad politike in tudi cerkvene dostojanstvenike, če je treba braniti teptane pravice Slovencev, beremo v utemeljitvi.

Bralec v knjigi na najbolj neposreden način srka "bogato in trpečo dušo" slovenske Benečije, je še zapisala komisija, ki so jo sestavljali Robert Petaros, Neva Zaghet, Magda Jevnikar, Jadranka Cergol, Adrijan Pahor, Erika Jazbar in Marij Maver.

Podelitev nagrade bo v ponedeljek, 12. aprila, ob 20. uri po spletu. Finančni del nagrade pa prispeva Zadružna kraška banka z Opčin.

Marino Qualizza, 1. del
Marino Qualizza, 2. del