Ob športu skrbijo za jezik in ohranjanje identitete

Predstavniki slovenskih športnikov izven meja naše domovine so v Ljubljani predstavili dosežke v iztekajočem se letu. Za Slovence v Italiji, Avstiji in na Madžarskem je šport lepa priložnost za ohranjanje slovenske identitete, velik poudarek dajejo jezikovni komponenti. Združenje slovenskih športnih društev v Italiji premore 57 društev, ob športnem vidiku si zelo prizadeva za negovanje slovenskega jezika in slovenske kulture. Predsednik Združenja, pravi, da je prav to njihova bistvena skrb.

"Seveda je čar športa v tem, da mladi dosegajo določene rezultate in se zabavajo. Brez tega ne bi šlo, v ozadju pa je skrit element s katerim utrjujemo jezik in narodno identiteto. To je naša primarna naloga in pri tem nam pomaga Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. "

Slovenski športniki v Italiji so se sicer lani izkazali predvsem v odbojki, košarki, jadranju namiznem tenisu in nogometu. Podobno kot Peterlin razmišlja tudi predsednik slovenske športne zveze v Avstriji, Marijan Velik, tudi on namreč daje velik poudarek jezikovni komponenti. Letos so Slovenci v Avstriji beležili dobre izide v odbojki, košarki, nogometu, balvanskem plezanju in zimskih športih. Velik vidi priložnost v organizaciji Evropskega prvenstva narodnih skupnosti v nogometu, dogodek naj bi se v Celovcu zgodil ob 100-i obletnici koroškega plebiscita leta 2020.

"Mislim, da je ta prireditev kar realna. Podpira nas deželni glavar Peter Kaiser, ki nas spremlja že vrsto let. Pred štirimi leti smo uspešno nastopili v Nemčiji, letos pa na južnem Tirolskem. To bi bila največja mednarodna prireditev v plebiscitnem letu. Prihodnje leto bo kongres evropske narodne skupnosti v Romuniji, tam se bo odločilo. Do takrat bomo pripravili dobro kandidaturo."

Madžarski Slovenci so kljub skromnim razmeram poskrbeli za nekaj vidnih dosežkov, pohvalijo se z izidi nogometnih klubov ter organizacijo kolesarskih in šahovskih tekmovanj. Predsednik Slovenske zveze na Madžarskem Jože Hirnök stavi na olimpijske igre v Budimpešti.

"Tudi glavno mesto Madžarske je med kandidati za organizacijo letnih olimpijskih iger leta 2024. Če bi Budimpešta dobila te igre, bi to veliko pomenilo tudi slovenskim športnikom v Porabju."

Vsi pogrešajo večjo prisotnost v medijih matične domovine in pozdravljajo čezmejno sodelovanje. Eno takih se bo zgodilo 27. decembra v Boljuncu, ko bo enotni primorski prostor Slovencev v matični domovini in Italiji dobil najboljše športnike.

Primož Čepar

Foto: Igor Tomasetig