Bojan Sekereš, Danilo Prušnik, Ivan Peterlin in Blaž Perko Foto: Radio Koper/Primož Čepar
Bojan Sekereš, Danilo Prušnik, Ivan Peterlin in Blaž Perko Foto: Radio Koper/Primož Čepar
Nekdanji smučarski skakalec Franc Wiegele na sliki njegovega športnega kolega in sovaščana iz Zahomca Karla Schnabla Foto: Radio Koper/Primož Čepar
Olimpijski zmagovalec v smučarskih skokih iz leta 1976 in slikar Karl Schnabl je podaril svoj izdelek Olimpijskemu komiteju Slovenije Foto: Radio Koper/Primož Čepar
Predstavitev zamejskih športnikov

Slovenski športniki v sosednjih državah so zelo pomemben steber slovenstva, njihovo udejstvovanje ohranja nacionalno samobitnost. To je bila rdeča nit tradicionalne novinarske konference o zamejskem športu. Član predsedstva Slovenske športne zveze na Koroškem, Danilo Prušnik :" Pri nas ne gre le za rezultat, pri nas gre za slovensko besedo in kulturo. 14-letni Julijan Smid je na prvenstvu Slovenije v smučarskih skokih v Planici letos zmagal, v svoji starostni kategoriji je bil tudi avstrijski prvak. Med tistimi, ki izstopajo je tudi avstrijska biatlonska reprezentantka Dunja Zdouc. Poleg uspešnih posameznikov še vedno med temelji ostajata nogometni klub SAK Celovec in odbojkarska ekipa Posojilnice Aich Doba."

Korošci so ponosni tudi na športno preteklost, izpostavili so Karla Schnabla, ki izhaja iz dvojezičnega društva iz Zahomca in je leta 1976 v Innsbrucku osvojil zlato in bronasto olimpijsko medaljo v smučarskih skokih. Schnabl, po poklicu zdravnik, je sicer tudi slikar, eno svojih slik je podaril Olimpijskemu komiteju Slovenije. Avstrijska Koroška bo leta 2020 gostila evropsko prvenstvo avtohtonih narodnih skupnosti.

Predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji Ivan Peterlin je ob športnih dosežkih izpostavil, da sodelujejo z učenci v slovenskih šolah v Italiji. "Brez znanja ne prideš nikamor. Dejstvo, da smo s tremi različnimi seminarji spravili v šolo 300 odbornikov nam jamči, da bomo v prihodnje imeli prave ljudi na pravih mestih. V našem Združenju menimo, da sta enotnost in sodelovanje pravi recept za uspeh na vseh področjih."

V Ljubljani sta se predstavili mladinski italijanski prvakinji jadralnega razreda 720 Giorgia Sinigoi in Sara Zuppin. Veliko obeta kotalkarica Katka Kuk, članica Poleta, ki je na članskem SP inline na Kitajskem osvojila bron. Odbojkar Vasilij Kante, kapetan Sloge Tabora Televita, pa je optimistično napovedal prihodnost odbojke med Slovenci v Italiji. Peterlin si je zaželel še tesnejšega sodelovanje z matično domovino.

Veliko manj možnosti, tudi zaradi majhnega števila, imajo Slovenci v Porabju, kjer je na prvem mestu nogomet. "Res je v Porabju na prvem mestu nogomet, zelo dobro pa se razvija kolesarstvo. Ob tem bi omenil številne šahiste, ki uspešno tekmujejo," je povedal Bojan Sekereš s komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko je napovedal uvedbo novega tekmovanja za mlade zamejske slovenske športnike, s tem želijo še povečati medsebojne vezi.

Primož Čepar

Predstavitev zamejskih športnikov