Foto: Gregor Ravnjak/BOBO
Foto: Gregor Ravnjak/BOBO

Ob tem so zbrani poudarili povezanost med Slovenci v Italiji in matično domovino, ki se je pokazala v času stiske.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je menil, da se je hvaležnost za vse, kar je država v vseh teh letih naredila za Slovence, ki živijo zunaj svoje matične domovine, izkazala ob nedavni naravni katastrofi, ki je prizadela Slovenijo. V okviru različnih pobud in akcij se je tako v Slovenijo skupno steklo približno milijon evrov pomoči, je dejal in se zahvalil tudi vsem tistim, ki so pomagali z materialnimi sredstvi ali prostovoljnim delom.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je izrazil hvaležnost za vso podporo iz tujine – ne le materialno in finančno, ampak tudi moralno. Zadovoljen je z odzivom po poplavah in ponosen, ker "nismo imeli niti ene neposredne smrtne žrtve, kar pomeni, da delamo dobro".

Predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica Adriano Kovačič pa je dejal, da "naravne nesreče ne poznajo meja in birokracije". "Vsi mi smo zaljubljeni v Slovenijo, [...] zato nam ni bilo vseeno, ko smo videli škodo in uničenje, ki so ju povzročile poplave. Slovenci v Italiji smo takoj stopili skupaj, da bi slovenski državi in njenim prebivalcem priskočili na pomoč," je povedal Kovačič.

Dodal je še, da niso pozabili na pomoč slovenskih gasilcev ob lanskih požarih na Krasu na italijanski strani meje.

Vodji obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, sta poudarila predvsem povezanost in solidarnost, ki sta bili izkazani znotraj celotne skupnosti Slovencev v Italiji v okviru različnih organizacij.

Predstavnik slovenskih medijev v Italiji, odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak pa je poudaril vlogo, ki so jo pri solidarnostni akciji odigrali slovenski mediji v zamejstvu: Primorski dnevnik, oddelek RAI za Furlanijo - Julijsko Krajino, Novi Glas, Novi Matajur in Dom.

Pobudnice in podpornice akcije Pomoč Sloveniji so bile poleg že omenjenih organizacij tudi Kmečka zveza, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta.

Po poplavah pomagajo tudi zamejski Slovenci