Na plošči je zapisanih 430 imen. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na plošči je zapisanih 430 imen. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na plošči padli niso zapisani po narodnostni, državni ali vojaški pripadnosti, ampak po abecednem redu.

Udeležence dogodka sta prek videosporočila nagovorila avstrijski kancler Sebastian Kurz in deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser. Na dogodku so bili med drugim predstavniki slovenske Zveze društev generala Maistra ter Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru.

Vsi na plošči imenovani so padli kot vojaški nasprotniki, a so imeli isti motiv: umrli so v veri v svojo domovino, ker politika ni našla mirne rešitve spora o meji, je sporočilo spominske prireditve, ki se je razvila iz dialoga med nekdanjim predsednikom Zveze slovenskih organizacij Marjanom Sturmom in predsednikom koroškega Heimatdiensta Josefom Feldnerjem.

Spominska plošča v Velikovcu je edinstvena v Avstriji, so ob tem sporočili iz Koroške konsenzne skupine, katere člana sta med drugim Sturm in Feldner. Dodali so, da je zgled za velikovško spominsko ploščo mednarodno spominsko obeležje Notre Dame de Lorette v Franciji, ki ga je takratni francoski predsednik Francois Hollande leta 2014 odkril v spomin na padle prve svetovne vojne. Na njem je po abecedi zapisanih več kot pol milijona imen.

Na mestnem pokopališču v Velikovcu spominske slovesnosti za padle v bojih pred sto leti sicer potekajo že od leta 2013.

V koroških bojih v letih 1918 in 1919 je padlo skupno okoli 400 avstrijskih, slovenskih in srbskih vojakov.

V deželnem arhivu avstrijske Koroške v Celovcu so zvečer odprli gostujočo razstavo iz Ljubljane Slovenci, za zmiraj gre!, pripravljeno ob lanski stoletnici koroškega plebiscita. Odprtja razstave Pokrajinskega arhiva Maribor in Arhiva Slovenije v Celovcu se bo udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.