Prijava preko Facebooka
Facebook Twitter

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate v našem spletnem arhivu spodaj, naročite pa se lahko tudi na podcaste.

Neizkoriščene turistične priložnosti - torek, 28. junij ob 21.00 na TVS 2 Neizkoriščene turistične priložnosti - torek, 28. junij ob 21.00 na TVS 2

Tokratna oddaja je pod drobnogled vzela stanje slovenskega turizma. Ta dejavnost je za našo državo namreč zelo pomembna - prinaša nam 12 odstotkov BDP, vpliva na prepoznavnost Slovenije v svetu, omogoča delovna mesta in je ena redkih panog, ki kljub finančni krizi v zadnjih letih po svetu ne upada. Z etnologom dr. Janezom Bogatajem in še tremi zanimivimi gosti smo s pogovarjali o tem, ali Slovenija resnično naredi dovolj, da bi kar najbolje izkoristila svoje izjemne potenciale v prid turizma.

Konec monogamije? – torek, 21. junij ob 20.00 na TVS 2 Konec monogamije? – torek, 21. junij ob 20.00 na TVS 2

V tokratnji oddaji smo se pogovarjali o različnih oblikah partnerskih odnosov, o razlogih za njihov nastanek in pa o tem ali je monogamija še vedno ideal.

Življenje z velikim bratom – torek, 14. junij ob 20.00 na TVS 2 Življenje z velikim bratom – torek, 14. junij ob 20.00 na TVS 2

Informacijske in telekomunikacijske tehnologije omogočajo izmenjavo informacij in nam lajšajo življenje, lahko pa postanemo njihov ujetnik, ko nas pod pretvezo varovanja začnejo nadzorovati na vsakem koraku. Ali nas te tehnologije varujejo ali nam kradejo svobodo, smo se z gosti pogovarjali v tokratni oddaji Trikotnik.

Neučinkovitost nadzornih svetov - torek, 7. junij ob 21.45 na TVS 2 Neučinkovitost nadzornih svetov - torek, 7. junij ob 21.45 na TVS 2


Po raziskavi inštituta za  management  v Lozani se je Slovenija pri oceni uspešnosti nadzorovanja uprav podjetij uvrstila na zadnje 59. mesto med državami sveta. Gorazd Podbevšek iz Zduženja nadzornikov Slovenije je opozoril, da je to samoocena nadzornikov, ki so očitno delo naših nadzornih svetov ocenili slabše kot predstavniki ostalih držav.

Rabi kultura nas ali mi kulturo? - torek, 31. maj ob 20.00 na TVS 2 Rabi kultura nas ali mi kulturo? - torek, 31. maj ob 20.00 na TVS 2

Tokratna oddaja je obravnavala zaskrbljujoče stanje kulturne zavesti Slovencev, kvaliteto naše kulturne produkcije ter povezavo med prvim in drugim. Slovenci smo namreč pripravljeni odšteti vedno manj denarja za udejstvovanje v kulturnih dogodkih, katerih obisk upada vse od leta 2000 naprej. Tudi v anketi, ki smo jo opravili na ulici, ljudje priznavajo, da jih gledališče ne zanima, kot glavni razlog pa navajajo pomanjkanja časa.

Vrnitev plemstva - torek, 24.maj ob 20.00 na TVS 2 Vrnitev plemstva - torek, 24.maj ob 20.00 na TVS 2

Plemstva v nekdanji obliki ni več, miselnost pa je še kako živa. Po mnenju uporabnika Facebook klepeta imata pri nas politična in gospodarska elita velik vpliv, ampak jim ni mar za ljudi, razen vsaka štiri leta, ko so volitve.

Digitalno, torej zastonj? - torek, 17. maj ob 20.00 na TVS 2 Digitalno, torej zastonj? - torek, 17. maj ob 20.00 na TVS 2

Na svetovni dan informacijske družbe smo razmišljali o avtorskih pravicah v digitalni dobi, ko je na spletu dostopno prav vse - tudi filmi, ki še niso bili predvajani v kinematografih in glasba, ki je še ni bilo slišati na radio postajah. Jaka Repanšek, strokovnjak za medijsko pravo, je v iztočnici opozoril na slabost in šibkost sistema, v katerem zakon prepoveduje nekaj, kar je v družbi povsem vsakdanje, namreč kopiranje avtorskih del.

Raj za povprečneže - torek, 10. maj ob 20.00 na TVS 2 Raj za povprečneže - torek, 10. maj ob 20.00 na TVS 2

Ljudje smo polni nasprotij. Želimo izstopati, po drugi strani pa se ne želimo izpostavljati... Dr. Rok Svetlič iz Falultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, je v tokratni oddaji izpostavil to dvojnost človeške narave. V osnovi priznavamo enakost med ljudmi kot vrednoto. Problem nastane, če pride do nezdravega odnosa, ki se ilustrira v neskladju med dejstvi in prepričanji. Javno mnenje ni naklonjeno izstopanju, na vsebinski ravni pa je izstopanje zaželjeno.

Besede tudi ubijajo - torek, 3. maj, ob 20.00 na TVS 2 Besede tudi ubijajo - torek, 3. maj, ob 20.00 na TVS 2

V tokratnji oddaji smo se pogovarjali o moči sovražnega govora, ki ni le na jeziku tistega, ki ga izreče ampak predvsem v ušesu tistega, ki ga sliši. Slednji z njim opravijo različno, nekateri zaradi njegovega bremena storijo celo samomor.

(Ne)inovativnost slovenske družbe - torek, 26. april, TVS 2 (Ne)inovativnost slovenske družbe - torek, 26. april, TVS 2

V deseti oddaji Trikotnik smo opozorili na neinovativnost velikega dela slovenskega gospodarstva in družbe nasploh. Miloš Ebner, strokovnjak za strateško inoviranje je v uvodu izpostavil, da je Slovenija po inovativnosti na repu evropskih držav. Izpostavil je nizko dodano vrednost zaposlenega v Sloveniji, ki s 33.000 € znaša manj od evropskega povprečja in bi morala biti vsaj 50.000 €.

Starši vs.učitelji - torek, 19. april, TVS 2 Starši vs.učitelji - torek, 19. april, TVS 2

Tokratna oddaja je temeljila na zgovorni izjavi enega izmed slovenskih ravnateljev, ki pravi, da ima šola več problemov s starši kot z učenci. Naš gost Oton Račečič, do nedavnega predsednik Združenja ravnateljev in ravnatelj OŠ Prebold, je opozoril na vse bolj aktualen problem, ko gredo starši v izkazovanju svoje skrbnosti do otroka predaleč, posežejo v učiteljevo avtonomijo in mu jo, marsikdaj, tudi zrušijo.

Medijski umori - torek, 12. april, TVS 2 Medijski umori - torek, 12. april, TVS 2

 V oddaji smo se pogovarjali o medijskih sojenjih in njihovih posledicah. Pravnik dr. Šime Ivanjko je kritičen tako do medijev kot pravnikov. Pravniki po njegovem niso dovolj aktivni na področjih, ki niso tipično pravna, so pa povezana s pravom.

Dobrodelnost ali posel? Torek, 5. april, 20.00 TVS 2 Dobrodelnost ali posel? Torek, 5. april, 20.00 TVS 2

V oddaji smo se ukvarjali z združevanjem posla in dobrodelnosti.  Kot nam je zaupala Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana – Moste smo v Sloveniji pripravljeni pomagati. Pri tem je naša pripravljenost komu nuditi pomoč, različna.

Seks v šoli - torek, 22. marec, TVS 2 Seks v šoli - torek, 22. marec, TVS 2

Raziskave različnih inštitucij, ki se v Sloveniji ukvarjajo z javnim zdravjem, kamor spada tudi spolnost, so pokazale, da so mladi spolno aktivni že, ko večina staršev meni, da so še otroci in zato tej temi ne posvečajo veliko pozornosti.

Zavedeni v brezposelnost - torek, 15. marec, TVS 2 Zavedeni v brezposelnost - torek, 15. marec, TVS 2

Brezposelnost je ena hujših stvari, ki lahko doleti vsakega od nas. Množica brezposelnih se skokovito povečuje, mladi po dilpomi vse težje pridejo do službe. Paradoksalno, z diplomo se možnost za zaposlitev zmanjša.

Kje so mladi moški? Torek, 8. marca, TVS 2 Kje so mladi moški? Torek, 8. marca, TVS 2

Raziskava Mladi 2010 je slovenski javnosti potrdila resnico, o kateri smo dolgo časa govorili vsi. Ta je, da se mladina v primerjavi s prejšnjimi generacijami od doma izseli veliko kasneje.  Kot je razkrila raziskava je to v večji meri značilno za mlade moške, ki se v t.i. ˝hotelu mama˝ v povprečju zadržijo nekje do 31. leta starosti.

Državljanska (ne)aktivnost - torek, 1. marec, TVS 2 Državljanska (ne)aktivnost - torek, 1. marec, TVS 2

Nezadovoljstvo mladih in ostalih državljanov se odraža v neaktivnosti na volitvah in referendumih. Nizka volilna udeležba je po mnenju Alenke Blazinšek posledica nezaupanja v oblast. Sistem je potrebno vzpostaviti tako, da bo mlade vzgajal v demokraciji.

Kupljeno upanje - torek, 22. februar, TVS 2 Kupljeno upanje - torek, 22. februar, TVS 2

Smešno, vendar resnično- v času ekonomske krize vse več Slovencev išče rešitev za svoje finančno stanje v igranju na srečo. Prav to je v zadnjem času doživelo pravi razcvet, saj vsaj eno izmed iger na srečo igra že kar 45% polnoletnih Slovencev.

Diktatura lepote - torek, 15. februar, TVS 2 Diktatura lepote - torek, 15. februar, TVS 2

Življenje nam danes vse bolj narekuje diktat mladega in lepega. Svet se naučimo deliti na lepe in grde že v zgodnjem otroštvu, v tem obdobju pa smo tudi prvič soočeni z diskriminacijo grdih ljudi.

Koledar