Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Življenje z otrokom s posebnimi potrebami

22.1.2014

Vsi starši si želijo zdravega otroka, toda nekateri otroci se že rodijo s posebnimi potrebami, včasih pa njihove posebne potrebe opazijo pozneje, med odraščanjem. Ko se starši znajdejo pred resničnostjo, je to zanje šok, stres; spoprimejo se z velikim razočaranjem, mnogi se zaradi otrokove motnje počutijo tudi krive.

Družina se mora novemu položaju prilagoditi in ga sprejeti. Prav gotovo pa vsaka družina ob tem potrebuje pomoč in podporo. V novih okoliščinah je pomembno, da ob ustvarjanju normalnih življenjskih razmer za otroka s posebnimi potrebami tudi družina ohrani svoje navade in da vsak posameznik v družini še vedno lahko zadovoljuje tudi lastne potrebe ter sta mu omogočena rast in razvoj znotraj družine. Starši, ki so premagali strahove in zbrali moč, so zaradi izkušnje v življenju plemenitejši, otrok pa jih je naučil večje strpnosti in razumevanja.

Otrok s posebnimi potrebami pa ne spremeni le življenja staršev, ampak tudi bratov in sester. Po nekaterih raziskavah so zato bolj empatični in altruistični, samostojni in zreli. Druge raziskave kažejo, da za sorojence ne veljajo nobene posebne lastnosti. Vsekakor pa jih druži skupna posebna izkušnja odraščanja, ki je drugi njihovi vrstniki nimajo.

Starši včasih težko prosijo za pomoč, toda strokovnjaki pravijo, da je ta nujna in dobrodošla. Tudi v naši oddaji bosta o življenju z otroki s posebnimi potrebami spregovorili psihologinja JULIJA PELC in specialna pedagoginja doktorica BRANKA JURIŠIĆ.

Svoje vprašanje lahko zastavite našima gostjama med oddajo na telefonski številki 01/475 20 20 in 01/475 20 21.

Po oddaji pa bo po telefonu še pol ure na vaša vprašanja odgovarjala specialna pedagoginja Branka Jurišić. Dosegljiva bo na telefonski številki: 01/475 32 04.

 

 

 


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.