Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Kako izbrati dejavnosti po pouku

16.9.2015

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki jo je letos izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pokazala, da je le še okoli 18 % mladostnikov telesno dejavnih vse dni v tednu, medtem ko vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure preživi v sedečem položaju.

V začetku šolskega leta se tako starši s svojimi otroki gotovo ukvarjate tudi s tem, katere obšolske dejavnosti  bi jim lahko koristile pri razvoju, širjenju obzorij in sproščanju.

Strokovnjaki pravijo, da otrok mora imeti obšolske dejavnosti, a je zelo pomembna prava mera. Potrebno jim je prisluhniti, upoštevati njihove želje, hkrati pa ga tudi malo spodbuditi in usmeriti.

Otrok se bo s pomočjo obšolskih dejavnosti med drugim naučil tudi bolje organizirati svoj čas, zgradil nove socialne stike, ki so v mladosti pomembni, morda celo ugotovil, katere dejavnosti mu ležijo in si tako pomagal pri karierni orientaciji.

A otrok lahko ob kupici dejavnosti postane tudi preobremenjen, hkrati pa mu zmanjka časa za igro, domača opravila, šolo in prijatelje. Tudi del dneva, ki ni strukturiran in je namenjen brezdelju, je za otroke pomemben, saj na nek način spodbuja njihovo domišljijo in pripomore k duševnemu zdravju. Otroci se v tem času radi zatečejo h elektronskim medijem, a so starši tisti, ki morajo omejiti dostop in jih spodbuditi, da znajo poiskati tudi druge prostočasne aktivnosti.

Več o tem nam bosta v tokratni Turbulenci svetovala doktorica BRANKA JURIŠIĆ, specialna pedagoginja, in psiholog iz OŠ NAKLO, DIMITRIJ BANDA. Bodite z nami ob 17.30 uri na prvem programu Televizije Slovenija.


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.