Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Dotik

10.10.2018

Brez dotika človek ne bi preživel. Dotik je nujno potreben za naš razvoj. Je prvi čut, ki ga doživimo, in zadnji, ki zamre. Znaki občutljivosti za dotik okrog ust se pri človeku pojavijo že pri dveh mesecih od spočetja. Dotik je prvo sredstvo za sporazumevanje in vez med otrokom in mamo ter svetom okoli njega. Dotik nas lahko pozdravi, osreči, potolaži. Tistih prijetnih se seveda nihče ne brani, potrebujemo jih in si jih želimo. A vsi dotiki niso taki. O različnih dotikih, njihovem pomenu, vlogi v preteklosti, (ne)sprejemanju dotikov v današnjem času bodo v studiu Turbulence govorili dr. AKSINJA KERMAUNER, tiflopedagoginja, strokovnjakinja za delo s slepimi in slabovidnimi, predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, pesnica in pisateljica, dr. MIRT KOMEL, filozof in sociolog, predavatelj na Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in pisatelj, ki se v svojih delih tudi znanstveno ukvarja z dotikom, ter psihologinja dr. ANA KOZINA s Pedagoškega inštituta, ki je tudi predavateljica na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

V treh različnih okoljih – domu starejših občanov, mladinskem klimatskem zdravilišču in porodnišnici – smo obiskali strokovnjake, ki dobro poznajo moč dotika, imajo pa tudi odgovor na vprašanje, kdaj in kje se začnejo prvi dotiki. Čeprav ob besedi dotik večina najprej pomisli na fizični, telesni dotik, je v resnici polje dotika tako široko, da ga težko zamejimo. Kajti v življenju se nas dotaknejo res zelo različne stvari. Zato v Turbulenci tudi o tem, kako na nas vpliva ne le človeški dotik, temveč tudi dotik besed, glasu, umetnosti, narave, živali.


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.