Pogled na plažo. Foto: Reuters
Pogled na plažo. Foto: Reuters
Turistov je na Lamuju (zaenkrat) precej manj kot na Zanzibarju. Foto: Reuters

Turizem je ključen sektor za državo s 40 milijoni prebivalcev in prav turizem je bil med najbolj prizadetimi, potem ko so se po spornih predsedniških volitvah decembra 2007 po državi razplamteli krvavi spopadi, ki so odgnali stran tako turiste kot vlagatelje.
Tokrat je šlo kljub tesnemu izidu bolj gladko in ko je vrhovno sodišče soglasno presodilo, da so bile volitve 4. marca svobodne in poštene, je bila stvar s tem opravljena.

Družina 51-letnega Kenyatte ima v lasti hotelsko verigo Heritage Group, ki jih najdemo od obalnih letovišč v Mombasi do Lamuja, otoškega dragulja v Indijskem oceanu. Eden izmed ciljev Kenyattove koalicije Jubilee je bil, da bi zvišali število tujih obiskovalcev v Keniji z 1,23 milijona, kolikor jih je obiskalo državo lani, na tri milijone. Za primerjavo: Južnoafriško republiko, ki ponuja podobno mešanico plaž in safarijev, obišče osem milijonov.

Brez cest
Ena tistih destinacij, ki bi lahko mamila turiste, je zgoraj omenjeni Lamu. Staro mesto Lamu je ena najstarejših in najbolje ohranjenih svahilijskih naselbin v vzhodni Afriki in je tudi eden izmed centrov te kulture. Stavbe so zgrajene iz koral in mangrovinega lesa, krasijo pa jih čudovite verande in izrezljana lesena vrata. Prav arhitektura je tista, ki je mesto Lamu popeljala na Unescov seznam svetovne dediščine.

Na otoku ni cest, samo uličice in pešpoti, prebivalci in obiskovalci pa se po Lamuju premikajo peš ali s čolni, medtem ko blago prenašajo na oslih.
Belina peska
Tamkajšnje pristanišče so v 14. stoletju zgradili arabski trgovci, otok je obogatel s trgovino s sužnji, nato pa je razcvet naglo zamrl, potem ko so Britanci leta 1873 ukazali zaprtje trga s sužnji. Leta 1890 je postal otok del turistično precej bolj obleganega Zanzibarja, turizem pa se je razvil šele v 70. letih prejšnjega stoletja, potem ko se je Kenija leta 1963 osamosvojila od Velike Britanije.

Turistični center otoka je vas Shela, kjer so na obali zrasli številni bungalovi, od koder turistom res ni treba daleč do rajskih belih peščenih plaž.