Eno izmed velikih naravnih čudes sveta. Foto: EPA
Eno izmed velikih naravnih čudes sveta. Foto: EPA
Viktorijini slapovi
Če je voda nizka in vetrovi ugodni, se ponuja veličasten razgled na slapove in prepad pod mostom Zambezi. Foto: wildland.com

Pozneje se je uveljavilo kolonialno ime v čast angleški kraljici Viktoriji, po kateri so poimenovana še mnoga druga zemljepisne enote po svetu.

Dim je vodni pršec nad slapovi, ki ga je kot oblak mogoče opazovati celo z razdalje 30 km. Prek 122 m visokega in 1.370 m širokega praga se spušča v globino voda Zambezija, ene najdaljših afriških rek, ki tu tvori državno mejo med Zambijo na severu in Zimbabvejem na jugu.

Slapovi so delo erozijskega reza Zambezija vzdolž prelomov črnega bazalta, ki se pojavlja na površju na tem odseku reke. Prvi belec, ki je občudoval veličastno lepoto slapov, je bil David Livingstone. Na popotovanju po južnem delu črne celine jih je obiskal leta 1855.

Zambija slovi po prelepih narodnih parkih, v katerih mrgoli ptic in drugih živali, najpomembnejši turistični zanimivosti pa so Viktorijini slapovi in reka Zambezi. Poleg "običajnih" turistov privablja tudi adrenalinske odvisnike s kanuji, rafti in odličnimi točkami za bungee jumping.

Tudi Zimbabve je država izjemne naravne lepote z veličastno divjino in s srednjeveškimi ruševinami Velikega Zimbabveja. Obiska vredna je tudi živahna prestolnica Harare. Trenutno je država v politični krizi, predvsem v gosto poseljenih predmestijh Harareja je treba biti previden.