Ledeni ford focus je na ogled v Londonu. Foto: Ford
Ledeni ford focus je na ogled v Londonu. Foto: Ford

Pri Fordu so "posebneža" poimenovali "the coolest car". Ime se glede na prodajni uspeh na Otoku avtomobilu kar poda. Britanci so namreč nad njim več kot navdušeni. Pri Fordu upajo, da se bo to potrdilo tudi v Londonu, kjer je mednarodni avtomobilski salon.

Ledeni focus je narejen iz kar 120 kosov ledu, umetniki pa so pri oblikovanju uporabljali orodje, ki so ga prav za to pripeljali iz Japonske in ZDA.

Kepo ledu so v skulpturo med drugim oklestili tudi z dragim, a s preciznim računalniško vodenim strojem za oblikovanje. Ekipa oblikovalcev se je s projektom ukvarjala kar dva tedna. Izdelovali so ga v velikem hladilniku, v katerem je bila temperatura 10 stopinj Celzija pod lediščem. Skupaj so za izdelavo ledenega focusa porabili 160 ur, vsak izmed 12 oblikovalcev pa je zaradi nizkih temperatur lahko naekrat delal le 40 minut.

"Zimski" štirikolesnik se bo slej ko prej spremenil v 6.500 litrov vode, ni pa bojazni, da ga tudi zadnji obiskovalci britanskega mednarodnega avtosalona ne bi videli v najlepši luči.