Riževe terase - osmo čudo sveta. Foto: www.atfdavao.com
Riževe terase - osmo čudo sveta. Foto: www.atfdavao.com
Zemljevid Filipinov
Otoki in otočki, vmes pa voda ...
Džungla skriva veliko različnih živalskih in restlinskih vrst. Foto: EPA
Boracay - raj na zemlji ...

A ti otoki, ki ležijo južno od Kitajske in severno od Indonezije, skrivajo še mnogo več. Skozi leta je država pridobila slab sloves, saj naj bi bila tu izredno razširjena korupcija, življenje pa naj bi bilo pravi kaos.

A po drugi strani so se otoki prav zato izognili poplavi množičnega turizma in nekritičnega prevzemanja tujih navad in načina življenja. Nekaj popotnikov, ki pa se le odpravi na raziskovanje te jugovzhodne azijske države, v kateri živi več kot 80 milijonov prebivalcev, pa se vrača navdušenih tako nad naravnimi lepotami kot tudi prijaznostjo in uslužnostjo prebivalcev.

Življenje je tu poceni
Pa to še ni vse. Prevozi tudi za naš žep ne stanejo veliko, s prenočišči vseh vrst ni težav, pa tudi sporazumevanje z domačini vam ne bi smelo povzročati preveliko preglavic in kriljenja z rokami - poleg filipinščine, ki se je razvila iz jezika tagalog, je drugi uradni jezik angleščina - ostanek pestre zgodovine, seveda.

Divjina, mesta ali počitnice?
Pred obiskovalci, ki prihajajo na Filipine, je ponavadi dilema: se odločiti za sonce, morje in bele peščene plaže ali si na rame namestiti nahrbtnik in jo mahniti na odkrivanje tropskega gozda, plemen, ki živijo visoko v gorah daleč od ponorelega sveta ter arheoloških najdišč? Najbolje je seveda oboje združiti.

Nekaj je gotovo: vsi obiskovalci se vrnejo zagoreli
Pri izbiri oblačil, ki jih je treba spakirati v kovček, pa je obiskovalcem odvečno razmišljanje prihranjeno - edina prava izbira so namreč lahka poletna oblačila, saj je na otokih vroče in vlažno skozi vse leto. Povprečna temperatura se giblje med 24 in 31 stopinjami Celzija. Tudi osvežilni robčki torej ne bodo zaman. Najboljši čas za obisk je glede na te podatke med decembrom in majem, ko vročina in vlaga vsaj za malenkost popustita.

Nasmejani in odprti ljudje
Filipinci, med katerimi je kar 82 odstotkov pripadnikov rimsko-katoliške cerkve, so na videz podobni Malajcem in Indonezijcem - nič čudnega, saj imajo iste korenine. V državi pa boste našli tudi precej kitajskih priseljencev pa tudi mesticev s filipinsko-španskimi ali filipinsko-ameriškimi koreninami.

Kraji, ki jih nikakor ne smete zamuditi ...
Plaže Boracay, ki ležijo na istoimenskem otoku, le redko manjkajo na najrazličnejših seznamih najlepših plaž na Zemlji. Upravičeno, čeprav tako rajsko okolje seveda ni moglo ostati neopaženo in prav tu je turistov največ. Ni pa odveč opozorilo, da videz lahko vara - leta 1997 opravljene raziskave so namreč pokazale, da je morska voda tu zelo onesnažena in celo nevarna za plavanje.

Jezero Sebu se skriva na okoli 300 metrih nadmorske višine v notranjosti otoka Mindanao. Poleg neokrnjene narave so pravi magnet tega območja tudi pripadniki plemea T'boli, ki še vedno ohranjajo star način življenja in tradicionalne navade.

Nepozabne in sapo vzemajoče riževe terase okoli mesta Banaue na severu otoka Luzon so uvrščene v spisek osmih svetovnih čudes. Za prijeten in zanimiv enodnevni izlet pa velja tudi jezero vulkanskega nastanka Taal, iz katerega se na sredini dviga celo nizek vulkan. Razgledi od tu so izjemno slikoviti.

A. G.