Beneški kanal, kot ga vidijo Kitajci. Foto: Reuters
Beneški kanal, kot ga vidijo Kitajci. Foto: Reuters

Vas Florentio so za 220 milijonov dolarjev zgradili na nekdanjem koruznem polju in dosledno kopira staro italijansko arhitekturo florentinskih arkad, mostov in zgradb.
Tu je tudi beneški Canale Grande v malem, kipi beneških levov in zgradba, ki spominja na rimski Kolosej. Florentia se nahaja na obrobju mesta Tiandžin in gre v bistvu za en sam velik nakupovalni center, ki pokriva okoli 200.000 kvadratnih metrov veliko območje.

Tovrstna mesteca rastejo na Kitajskem kot gobe po dežju. Tujci povezujejo z Evropo luksuzne hotele, elegantne cerkve in lepe hiške. A zakaj bi prepotovali nekaj tisoč kilometrov, če lahko to elitno doživetje zgradimo kar doma, so si rekli Kitajci in si postavili malo Avstrijo, malo Italijo, malo Francijo ...
Francoska vinska pot
Chateau Changyu se denimo nahaja na obrobju Pekinga in je bil leta 2009 zgrajen po vzoru Versaillesa. Tu je tudi prvi umetniški center na temo vina na Kitajskem, kjer lahko obiskovalci opazujejo pridelavo vina, nato pa se okrepčajo v vrhunski restavraciji.

In ker noben obisk Evrope ne bi bil popoln brez nakupovanja, so Kitajci v teh svojih replikah med trge in fontane postavili vrsto mednarodnih znamk, ki jih je tu mogoče kupiti tudi 40 odstotkov ceneje.