Laoška kava je ena najbolj poznanih in najdražjih na svetu. Foto: EPA
Laoška kava je ena najbolj poznanih in najdražjih na svetu. Foto: EPA

Laos je država brez morja, ki jo na severozahodu obdajata Mjanmar in Kitajska, na vzhodu Vietnam, na jugu Kambodža in na zahodu Tajska. Država je postala neodvisna leta 1949, po dolgih letih, ki jih je preživela kot francoski protektorat. Dolga državljanska vojna se je uradno končala leta 1975, ko je na oblast prišlo komunistično gibanje Pathat Lao, a so se spopadi in protesti vladne in opozicijske strani nadaljevali še nekaj let.

Po dolgih letih vojne in osame so laoško okolje, nedotaknjena kultura in eno najbolj sproščenih ljudstev na svetu Laos povzdignili v eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu, ki je med popotniki dobila skoraj kultni status. Država se razvija hitro, a še vedno ohranja svojo tradicijo, ki so jo že izgubile vse okoliške države. Predvsem življenje na vaseh je zelo preprosto, je pa tudi v prestolnici Vientiane včasih težko verjeti, da lahko tako preprosto življenje sploh obstaja v glavnem mestu.

Ljubitelji kave, pozor!
Vasica Katu v zelo rodovitnem delu države Bolaven Plateau na jugu Laosa je najbolj znana po gojenju kave. Pridelava kave se je v Laosu začela v začetku 20. stoletja, gojiti pa so jo začeli francoski kolonialisti. Najbolj priljubljena je kava robusta, ki naj bi bila najdonosnejši pridelek poleg opija, gojijo pa tudi kavo arabica. Semena kave prodajajo, in čeprav je pridelava kave v Laosu dokaj nizka, je laoška kava med najbolj priljubljenimi in najdražjimi na svetu.

V galeriji si lahko ogledate fotografije iz vasice Katu, kjer prebivalci živijo z in za kavo.

B. T.