Potopitev letala je opazovalo na stotine radovednežev. Foto: Youtube
Potopitev letala je opazovalo na stotine radovednežev. Foto: Youtube
Turški turizem je v zadnjem letu zaradi varnostnih groženj in bojkota ruskih turistov padel v hudo krizo. Foto: Reuters

Kot poroča AFP, so hoteli s 54 metrov dolgim letalom s 44-metrskim razponom kril promovirati potapljanje na umetnih grebenih, ki je pri izkušenih potapljačih izjemno priljubljeno. Ko je lupina letala enkrat pod vodo, deluje ravno tako kot koralni greben ter postane pravi magnet za podvodno floro in favno.

36 let staro letalo je okrožje Aydin kupilo od zasebne letalske družbe za 270.000 turških lir (81.000 evrov), aprila so ga v Carigradu razstavili, nato pa na petih priklopnikih prepeljali v Kusadasi. Nekatere dele letala so nato potopili z žerjavom, na trup so pritrdili napihljive balone, nato pa ga s pomočjo potapljačev potopili 20-25 metrov globoko. Dve uri in pol dolgo potapljanje letala je z obale opazovalo na stotine ljudi, ki so z aplavzom in vzkliki pospremili trenutek, ko je nos letala le potonil.

"Naš cilj je spremeniti Kusadasi v središče potapljaškega turizma. Naš cilj je zaščititi podvodno življenje. In s temi cilji v mislih smo pod vodo spravili eno največjih razbitin na svetu," je povedala županja okrožja Özlem Çerçioğlu. "Naš glavni cilj je diverzifikacija turizma v Kusadasiju in 12-mesečna sezona."

Turistična kriza v Turčiji
V zadnjih letih so sicer z namenom promocije potapljaškega turizma ob turški obali potopili že tri manjša letala, a to je prvič, da je Turčija na dno morja potopila tako veliko zračno plovilo. Kot poroča RT, gre celo za največje letalo, uporabljeno za umetni greben.

Turčija išče nove načine za promocijo svoje turistične industrije, ki je že v prvi polovici leta zaradi terorističnih napadov v Carigradu, Ankari in na jugu države utrpela hude izgube.

Turizem je bil vedno gonilo turškega gospodarstva in zaposluje več kot milijon ljudi, a že v zadnji četrtini lanskega leta so dohodki od turizma upadli za 14 odstotkov, letos pa imajo kar 40 odstotkov rezervacij manj in 50 odstotkov manjšo zasedenost hotelov v primerjavi z lani.

Še posebej velik upad je zaznati med ruskimi turisti, saj so se odnosi med državama po sestrelitvi ruskega lovca novembra lani močno ohladili. Ruskih turistov je bilo tako januarja letos kar 81 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

#batıyor #airbus #a300 #kuşadası

A photo posted by Can Yılmaz (@pavelkoshl_) on Jun 4, 2016 at 7:13am PDT