Udeleženci tabora v Wonsanu so deležni luksuza, ki ga severnokorejski otroci nimajo. Foto: Reuters
Udeleženci tabora v Wonsanu so deležni luksuza, ki ga severnokorejski otroci nimajo. Foto: Reuters
Otroci se na taboru učijo tradicionalnih korejskih plesov in domoljubnih pesmi. Foto: Reuters

Več kot 300 otrok z vsega sveta se je v teh dneh zbralo v mednarodnem otroškem taboru Songdowon v Wonsanu. Kot piše CNN, je Songdowon prava oaza sredi sicer obubožane države, letošnji udeleženci pa prihajajo med drugim iz Rusije, Kitajske, Vietnama, Tanzanije in Irske.

Tabor financira država, udeleženci pa so s klimatiziranimi spalnicami in videoigricami deležni udobja, o katerem lahko povprečni severnokorejski otrok samo sanja. Tabor z obveznima bronastima kipoma Kim Il Sunga in Kim Džong Ila se ponaša tudi z zasebno plažo, igrišči za odbojko in vodnimi tobogani.

Songdowon je svoja vrata odprl v 60. letih, da bi tako negovali vezi z drugimi komunističnimi in neuvrščenimi državami, pred ponovnim odprtjem to poletje pa so ga korenito prenovili. Nad prenovo je osebno bdel severnokorejski vodja Kim Džong Un. Kot poroča severnokorejska agencija KCNA, je mladi voditelj sam natančno določil vse smernice za novo podobo tabora.

Prestižni tabor v revni državi
Osem dni severnokorejske podeželske idile in druženja z vrstniki stane udeležence 270 ameriških dolarjev, oblasti pa zatrjujejo, da so dobrodošli otroci z vsega sveta - tudi iz "sovražnih" ZDA.

Ena od nekdanjih udeleženk tabora, Rusinja Valentina Boltačeva, je za NKNews.org povedala, da se iz svojih dni, preživetih v Songdowonu, spominja, kako so plavali, veslali in se učili tradicionalnih korejskih plesov in pesmi o korejskih političnih voditeljih. Boltačeva je še dejala, da se ji je tabor zdel za Severno Korejo zelo prestižen.

Severna Koreja je v dokaz, kako se imajo otroci lepo, predložila vrsto fotografij, ki slikajo precej drugačno sliko države, kot jo je naslikalo februarsko poročilo Združenih narodov o "brutalni državi, ki ji ni primerjave nikjer v sodobnem svetu".