'Bangkero' oziroma čolnar se ob potiskanju čolna proti toku povsem zmoči in se spretno odriva od skal, da čoln spolzi mimo njih. Foto: RTV SLO/A. P.
'Bangkero' oziroma čolnar se ob potiskanju čolna proti toku povsem zmoči in se spretno odriva od skal, da čoln spolzi mimo njih. Foto: RTV SLO/A. P.

Filipinci reko, do katere vas bo avtobus iz glavnega mesta Manile pripeljal v dveh urah, kar je za tamkajšnje razmere in ceste neverjetno hitro, opisujejo s samimi presežki: osupljiva narava, nepozabno doživetje, sapo vzemajoči spust po brzicah, eksotične živali na vsakem koraku in za povrh še neverjetno prijazni in ustrežljivi domačini.

Dobro, z vsemi zgoraj naštetimi lastnostmi se strinjam, z zadnjo nikakor ne. Prav tukaj smo namreč doživeli najbolj nadležne turistične delavce na vsem enomesečnim potepanju po arhipelagu.

Ne, nadležen je preblaga beseda za čolnarja, ki vsakih pet minut vpraša, koliko bo dobil napitnine, se vmes dvakrat ustavi na malici, za katero pričakuje, da mu jo bo plačal "bogati beli turist", poleg tega pa te prepričuje, da od vsakega Korejca povprečno dobi 20 dolarjev. Da, kar je preveč, je preveč, in vsa lepota in narava in eksotika čudežno odbrzijo po brzicah, ti pa na koncu ostaneš slabe volje in se še sprašuješ, ali si res preveč stiskaški.

Anja Pavlič

Ko pridete v Pagsanjan (izgovori se Pagsanhan), vas najprej 'oberejo' za približno 25 evrov, nato pa si nadenete živo rožnat rešilni jopič, ki poskrbi za 'porcijo' smeha, in se skupaj z dvema veslačema vsedete v čoln. S tem je vaše 'delo' končano, začne se zabava. Nekaj časa proti toku vaše plovilo vleče motoriziran čoln ... Foto: RTV SLO/A. P.
... nato pa vesla v roke vzameta dva domačina, ki morata premagati 16 brzic. Čoln je precej dolg, poleg tega pa v njem sedita še dva ali trije turisti, zato je potrebno precej spretnosti, da premagujeta brzice. Razumljivo, da sta zato več v vodi kot v čolnu. Foto: RTV SLO/A. P.
Če ti uspe odmisliti res vsiljivo 'žicanje' za dolarje ali evre in se posvetiš opazovanju okolice, je reka Pagsanjan res pravi zaklad. Nekateri v njej lovijo ribe, domačinke pa kar v reki perejo oblačila. Pralnica na visoki ravni, kajne? Foto: RTV SLO/A. P.
Pagsanjan je zaslovel, ko je soteska reke postala prizorišče snemanja ene ključnih bitk v vietnamski vojni v filmu Apokalipsa danes, posnetem leta 1979. Ker gre za enega najboljših vojnih filmov vseh časov, so Filipine in 'čudo' na južnem delu Luzona obiskali že mnogi filmski navdušenci. Foto: RTV SLO/A. P.
Med približno enournim 'vzponom' po brzicah je na bližnjih skalah prostor za dve 'okrepčevalnici', če lahko tako velikodušno poimenujemo nekaj skupaj zbitih lesenih kolov in plastično streho nad njimi. Trik pa je, da ta 'postajališča' služijo predvsem 'boatmanom', ki poskušajo od turistov tako dobiti denar za vodo in prigrizek. Še več, kar v čolnih na turiste prežijo tudi domačini, ki te poskusijo prepričati z besedami 'Your boatman in hungry and very tired, buy him water!' Foto: RTV SLO/A. P.
In to so tri slovenske turistke, ki so poskusile obdržati nasmeh na obrazu kljub srepim pogledom njihovih veslačev. Pa se opozorilo: ne le veslači, kar vsi 'potniki' so zmočeni skozi in skozi, zato so plastične vrečke za osebne dokumente in denar nuja. Foto: RTV SLO/A. P.
Ne le 'slovenska' Lily, vsi čolni se obvezno ustavijo v improvizirani okrepčevalnici. Turistov je tu res veliko, prevladujejo pa, kot po drugih delih Filipinov, Korejci. Nič čudnega, do otokov potrebujejo le nekaj ur, cene pa so zanje tu zelo nizke. Foto: RTV SLO/A. P.
Polovica naveze, ki nas je skušala prepričati, da bo vendarle kmalu božič (Pagsanjan smo obiskali v začetku decembra) in da je to čas obdarovanja in širokosrčnosti. Prevedeno: 'Give me more money!' Foto: RTV SLO/A. P.
Slap, ki je cilj premagovanja brzic. Za doplačilo lahko nase navlečete tudi dežne plašče in se za nekaj sekund na splavu podate pod padajoče kapljice. Dogodek, ki ga kot po pravilu ne zamudi prav noben Korejec, druge narodnosti pa niso tako zastopane ... Foto: RTV SLO/A. P.
Spust je osvežujoč in poživljajoč, saj v tipični filipinski vlagi in vročini nekaj vetra v laseh zelo prija. Foto: RTV SLO/A. P.