Blejsko jezero je ena najbolj priljubljenih slovenskih turističnih točk. Foto: Reuters
Blejsko jezero je ena najbolj priljubljenih slovenskih turističnih točk. Foto: Reuters

Na Bledu tujci ustvarijo kar 95 odstotkov vseh prenočitev, v Bohinju in Kranjski Gori več kot polovico.

Vsi si želimo na dopust, a vprašanje je, kam bomo lahko šli in koliko dopusta si bomo sploh lahko privoščili. Enako negotovi so tudi ponudniki. Hotelirji se ne izpostavljajo, o prihodnosti ne govorijo, nobena skrivnost pa ni, da bodo številni hotele prodajali. Čeprav je zdaj čas za to, povpraševanj in rezervacij ni, in dlje ko bo šla kriza v poletje, slabše bo.

Sorodna novica Smo v turizmu prišli do točke nič?

"Vsi vemo, da od domačih gostov, tudi če se odpre notranji trg, ne more preživeti nobena država, niti Francija, kaj šele Slovenija," je povedal Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je dodal: "Ne vemo, kako bo z odpiranjem mej, podatki prihajajo, so različni in konfuzni in preprosto moramo počakati."

Predvsem zdaj vsi skušajo preživeti čas krize. "Že osnovni stroški hiše v tem času na mesec, pa čeprav imaš vse na nuli, znašajo vsaj 2000 evrov," je povedal Uroš Štefalin iz Vile Podvin.

"Tista, ki ima finančno moč, je država, ki je naredila razumne korake. Tisto, kar lahko na Bledu naredimo, je, da se pripravimo na spremenjene čase," razmišlja Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled.

Ko množičnega, celo premnožičnega turizma ne bo več, kar navsezadnje sploh ni slabo, bo pa treba gostu, vsakemu posebej, nameniti več pozornosti. Se potruditi in mu zares ponuditi vse, kar je mogoče. A brez odprtja meja se turizmu slabo piše.

Ponudniki v turizmu s strahom čakajo na odprtje meja