Izola. Foto: BoBo
Izola. Foto: BoBo

V ribiškem mestu že vse poletje mrgoli slovenskih turistov, turistični delavci, hotelirji, domačini in gostinci pa so zadovoljni z letošnjo koronasezono.

"Letošnje poletje delamo zelo dobro, seveda upamo tudi na dobro jesen. Seveda je prišlo tudi veliko slovenskih gostov, tudi takih, ki prejšnja leta niso potovali," je povedala Lea Sevšek Buterin, vodja hotelov Belvedere Izola.

Dobremu obisku je bilo letos naklonjeno tudi vreme, julija je Izolo obiskalo skoraj 26.000 gostov, ki so skupaj opravili več kot 112.000 prenočitev, med temi je bilo 82 odstotkov domačih gostov.

"Se vidi, da je standard slovenskih državljanov dosti nižji od tujcev, torej smo morali delati več za približno isti zaslužek. Mnogi med njimi tudi dejansko prvič na morju, kar je bilo zalo ganljivo v nekaterih situacijah," je povedala Mara Šolaja iz Pizzerie Napa.

Ker Izolo že v običajnih sezonah zaseda več kot 50 odstotkov slovenskih gostov, se je uvedba turističnih bonov izkazala za zelo dobrodošel ukrep. Turistični delavci upajo, da bo marsikateri domači gost prepoznal vrednost domače turistične ponudbe in se k njim vračal tudi zunaj poletne sezone.

Slovenska obala je nabito polna