Švabi veljajo za marljive delavce, a tudi skope in skrajno pedantne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Švabi veljajo za marljive delavce, a tudi skope in skrajno pedantne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Berlin se rad predstavlja kot 'najbolj kul' nemško mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Populacija še do nedavnega zelo 'hip' in trendovskega Prenzlauer Berga se zaradi vse višjih najemnin naglo stara. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Natančneje: Švabi. Prišleki prihajajo iz bogate nemške jugozahodne dežele Švabske, njihov naglas je večini Nemcev nerazumljiv, slovijo kot marljivi delavci, skopi in pedantni, po padcu berlinskega zidu pa so počasi začeli preplavljati bolj trendovske dele Berlina. A njihova prisotnost v prestolnici je zdaj izzvala besen izbruh enega izmed vodilnih nemških politikov, ki jih je obtožil, da v metropolitanski Berlin uvažajo "nagnusno provincialnost".

Podpredsednik nemškega parlamenta Wolfgang Thierse je star 69 let in prihaja iz Vzhodnega Berlina. Že več kot 40 let živi v Prenzlauer Bergu, berlinski četrti, ki danes velja za elitno - in poseljeno s Švabi. V intervjuju za časnik Morgenpost je Thierse obžaloval tako močno prisotnost premožnih Švabov v njegovi četrti in izjavil, da se počuti kot "ogrožena vrsta", ker 90 odstotkov njegovih sosedov prihaja z jugozahoda.

Ob tem se je obregnil ob njihovo provincialnost, ki naj bi jo poosebljala švabska nagnjenost k vsakodnevnemu ribanju svojega praga. "Želim si, da bi se Švabi zavedeli, da so v Belrinu in ne v nekem majhnem kraju, kjer se prebivalci organizirajo za čiščenje ulic. Sem so prišli, ker je tako slikovito, vznemirljivo in živahno, a ko se ustalijo, hočejo Berlin spremeniti v domačo Švabsko," je dodal.

Švabi vračajo udarec
Thiersejeve opazke so znova odprle dve desetletji star spor glede berlinskih Švabov. Po letu 1990 so poceni najemnine v Prenzlauer Bergu privabile na tisoče mladih Švabov. Ti so pokupili nepremičnine, odprli trgovine in lokale, imajo pa tudi najvišjo rodnost med Nemci. Po drugi strani pa prav njih krivijo gentrifikacije "najbolj kul" berlinskega okrožja.
Protišvabski aktivisti so se mobilizirali in prekrili dele Prenzlauer Berga (ali, kot mu pravijo, "Švabilona") z nalepkami "Ustrelite Švabe" in "Švabi raus". "Popravljeni" prometni znaki celo kažejo delavce, kako kopljejo grobove za Švabe.

A Švabska, dežela, od koder prihajajo denimo Albert Einstein, Erwin Rommel, Gottlieb Daimler in Jürgen Klinsmann, udarec vrača. "Brez Švabov bi kakovost življenja v Berlinu težko vzdrževali," je pripomnil Günther Oettinger, švabski energetski pooblaščenec pri EU, ki je imel v mislih subvencije, ki jih jug Nemčije plačuje za uravnoteženje siromašnega berlinskega proračuna. Thierse pa: "Presenečen sem, da so se Švabi odzvali s tako resnostjo. Berlinčani imamo boljši smisel za humor."