Panoramo Bruslja zaznamuje stolp mestne hiše. Foto: RTV SLO
Panoramo Bruslja zaznamuje stolp mestne hiše. Foto: RTV SLO
Evropska komisija
Samo Evropska komisija je že pred zadnjo širitvijo zaposlovala 18.000 ljudi. Foto: RTV SLO

Doslej med evrobirokrati še nisem srečal kislega obraza ...

Lojze Peterle, slovenski evroposlanec v spletni klepetalnici
Slavolok zmage
Samostojnost Belgije je 21. julija 1831 razglasil kralj Leopold I. Foto: RTV SLO
Cehovske hiše
Bruselj se je v srednjem veku hitro razvijal zaradi močnih cehovskih združenj. Foto: RTV SLO

Bruselj je mesto trgovcev, ki so vedno cenili umetnost.

Citat iz turističnega vodnika
Deček, ki lula
Mestna uprava je povabila države, da kip dečka oblačijo v različne noše. Na sliki je bil deček ob 25-letnici poljske Solidarnosti oblečen v poljskega rudarja. Zdaj že na stotine različnih oblek hranijo v mestnem muzeju. Foto: RTV SLO
Kraljeva palača
Belgiji trenutno vlada kralj Albert. II. Foto: RTV SLO
Pokrite nakupovalne arkade
V Bruslju je vredno kupiti čokolade in čipke, pa tudi belgijsko pivo slovi kot zelo dobro. Foto: RTV SLO
Obisk Bruslja obvezno končajte v eni izmed mnogih čokoladnic. Foto: RTV SLO

Belgija je namreč znana po dobrih čokoladnih izdelkih. V Bruslju je tako množica majhnih čokoladnic, kjer ponujajo industrijsko pa tudi ročno izdelane čokoladne bonbone. V nekaterih pa jagode z belo čokolado simpatičen kuhar oblije kar pred vami.

Bruselj je glavno in največje mesto Belgije, na svetovni zemljevid pa se je uvrstil z ustanovitvijo Evropske unije (v začetku Evropskih skupnosti), saj je v Bruslju sedež večine evropskih institucij. Za Bruselj velja, da je razdeljen na dva dela - novi evropski in stari del.

Evropski del precej brez življenja
V evropskem delu mesta je zagotovo najbolj znamenita stavba Evropske komisije. Bruselj je sedež Evropske komisije od leta 1958, stavba pa je bila zgrajena po načrtih arhitekta de Vestela med leti 1963 in 1969. Stoji na Trgu Roberta Schumana, domačini pa ji pravijo Palais Berlaymont.

Druga znamenita stavba je Evropski parlament, ki ima sicer še en sedež v Strasbourgu. V turističnih vodičih ogleda evropskega dela mesta ne priporočajo preveč, ker zna biti precej dolgočasen. T. i. evrobirokrati večino dneva preživijo v svojih pisarnah, zvečer pa se utrujeni odpravijo naravnost domov.

Slavolok zmage v Jubilejnem parku
V bližini stavbe Evropske komisije je verjetno eden lepših predelov Bruslja, ki ga najdemo tudi na večini razglednic - Park du Cinquantenaire (Jubilejni park). Uredili so ga leta 1880 v čast petdesetletnice belgijske neodvisnosti. 25 let kasneje so postavili še znameniti slavolok zmage, na vrhu katerega so štirje bronasti konji, ki vlečejo kočijo iz rimskih časov. Za avtomobilistične navdušence je nujen obisk Autoworlda, ki se lahko pohvali z eno najbolj dragocenih zbrik avtomobilskih odltajmerjev.

Veličasten srednjeveški trg
Sicer pa je središče mesta Grand' Place (Veliki trg), ki velja za enega najlepših srednjeveških trgov na svetu, prve stavbe pa so postavili v 13. stoletju. Najbolj veličastna je mestna hiša z 91 metrov visokim stolpom, na vrhu katerega stojih kip nadangela Mihaela, ki velja za zavetnika mesta. Zanimivost mestne hiše je, da vhod v mestno hiše ni na sredi stolpa. Ko je arhitekt spoznal svojo napako, je bil tako razočaran, da se je vrgel z vrha stolpa.

Mestno hišo obkrožajo cehovske hiše (od hiše pekov, mizarjev, mesarjev, pivovarjev, slikarjev ...), ki so vsaka zase nekaj posebnega. Trg je bil v francoskih obstreljevanjih leta 1695 skoraj popolnoma porušen, vendar so ga močna cehovska združenja obnovila v manj kot 5 letih.

Legenda o dečku, ki lula
Nedaleč stran od Velikega trga stoji znameniti kip dečka, ki lula (Manneken-Pis). O njem kroži kar nekaj legend, najbolj pa se je "prijela" tista, ki pravi, da je šlo za sina enega od bogatih plemičev, ki se je izgubil. Oče ga je več dni iskal, nato pa ga je našel ravno v trentku, ko je deček lulal. Veseli oče je trenutek, ko je našel sina, s kipom ovekovečil za vedno.
Po drugi legendi pa se je deček polulal na vžigalno vrvico za eksploziv in tako rešil mestno hišo pred porušenjem.

Kraljeve plesne dvorane
Belgija je kraljevina, zato je v Bruslju tudi kraljevi trg s palačo. Kraljevi trg je bil sprva monarhovo lovišče, od leta 17775 pa je urejen tako, da več lepih drevoredov vodi h glavnemu vodnjaku. Kraljevi trg obkrožajo zgodovinske stavbe, med njimi tudi uradna kraljeva palača, kjer sicer kralj ne živi, v njej pa prirerajo uradne sprejeme. Del palače je odprt tudi za obiskovalce, vstop pa je glede na siceršnjo zasoljenost cen tukaj zastonj. V notranjosti palače ni dovoljeno slikati, sicer je kraljevi blišč najbolje doživeti ob sprehodu skozi kraljeve sobane, plesne dvorane s kristalnimi lestenci in sprejemnice.

Nakupovalni sprehod in kava
Poleg čokolade je Belgija znana tudi po čipkarski umetnosti in odličnih kavarnah. V središču mesta so pokrite nakupovalne arkade s trgovinami in kavarnami, ki so bile zgrajena leta 1846 in so bile prve te vrste v Evropi. Tukaj si je obvezno vzeti čas za dobro kavo in čokoladni vafelj. Izbira je tako velika (na vafelj vam dodajo različno sadje, sladko smetano, kreme, med ...), da se je težko odločiti, na koncu pa je običajno najboljše, da čim manj premišljujete in vzamete tisto kombinacijo, ki vam prva pade v oči.

Večina prebivalcev Bruslja govori francosko (85 odstotkov), 15 odstokov pa flamsko - jezik, podoben nizozemščini.

Koristni napotki
Od letališča do mesta vodi hitra in ugodna železniška povezava, poleg tega pa seveda tudi avtobusi in taksiji. Tako kot v vseh velikih mestih je tudi v Bruslju najbolje uporabljati mestni promet. Do vseh najpomembnejših točk lahko pridete s podzemno železnico, ta pa je dopolnjena še z mestnimi avtobusi. Tudi glede varnosti je tako kot v drugih prestolnicah, potrebno je biti previden, vsaj podnevi pa sprehod po mestu čisto varen.

Cene nočitev so precej zasoljene, saj v mesto zaradi evropskih institucij prihaja zelo veliko tujcev, največ pa je odvisno od tega kako blizu želite biti. V mestu tudi sicer živi veliko tujcev, zelo pozitiven vtis pa naredijo prijazni varnostniki v kraljevi palači. Mesto je sicer po francosko neurejeno, ulice razmetane, z dobrim zemljevidom pa se lahko znajdete, tudi če nimate najboljše orientacije.

Bruselj torej nudi kar nekaj zanimivih ogledov in doživetij, za globje doživetje Belgije pa je treba bolj na podeželje.

Doslej med evrobirokrati še nisem srečal kislega obraza ...

Lojze Peterle, slovenski evroposlanec v spletni klepetalnici

Bruselj je mesto trgovcev, ki so vedno cenili umetnost.

Citat iz turističnega vodnika