Sofija leži ob vznožju gorskega masiva Vitoša in je administrativno, politično, kulturno in izobraževalno središče 7,5-milijonske države. Foto: RTV SLO
Sofija leži ob vznožju gorskega masiva Vitoša in je administrativno, politično, kulturno in izobraževalno središče 7,5-milijonske države. Foto: RTV SLO

Sofija je glavno mesto Bolgarije in ena najstarejših prestolnic v Evropi. Njena burna zgodovina sega do 8. stoletja pr. n. št., ko so tukaj svojo naselbino ustanovili Tračani. Skozi stoletja se je njeno ime spreminjalo, kot so se spreminjali tudi mestni zavojevalci – Filip Makedonski, Aleksander Veliki, Rimljani, otomanski Turki, vse dokler je niso osvobodili Rusi leta 1878.

Danes ima glavno mesto 1,300.000 prebivalcev, njeno arhitekturno podobo pa zaznamujeta dve skrajnosti – moderne gradnje, ki stojijo ob razpadajočih stavbah z odpadlim ometom in vozlišči najrazličnejših kablov na zunanjih stenah. Na cestah lahko pogosto srečaš konjske in oslovske vprege, prometni kazni pa se da izogniti že s 5 nastavljenimi levi (2,5 evra) v prometnem dovoljenju, ki jih podaš policistu. Velika nakupovalna središča še niso našla svojega prostora, kot tudi ne turistična ponudba, stojnice s spominki in ostalimi rekviziti, ki jih turisti radi kupujejo. Znamke avtomobilov, majhne prodajalne bele tehnike in policisti z velikimi kapami pa dajejo občutek, da tukaj čas teče resnično počasi.

Ana Svenšek

Ko se peljete proti Sofiji, vas na njenem obrobju najprej preseneti ogromno število velikih blokovskih stolpnic, ki se kar nočejo končati. Foto: RTV SLO
V središču mesta je kip svete Sofije, zavetnice mesta in modrosti. Foto: RTV SLO/A.S.
Katedrala Aleksandra Nevskega je največja vzhodna pravoslavna katedrala na svetu in glavna turistična atrakcija v Sofiji. Zgrajena je bila v začetku 20. stoletja v spomin na ruske vojake, ki so padli v rusko-turških vojnah v letih 1877 – 1878. Foto: RTV SLO/A.S.
Predsednikova palača – po 2. svetovni vojni je Bolgarija dobila komunistično vlado, demokratična država pa je postala v času vsesplošnih političnih sprememb – februarja 1990. Foto: RTV SLO/A.S.
Pred predsednikovo palačo je vedno navzoča Narodna garda. Leta 1879 jo je ustanovil princ Aleksander I. kot svojo stražo, leta 2001 pa je postala reprezentativna bolgarska vojaška formacija in je eden od simbolov državne moči. Opoldne izvaja tudi zanimivo menjavo straže. Foto: RTV SLO/A.S.
Na dvorišču predsednikove palače stoji rotunda svetega Jurija, ki je najstarejša krščanska cerkev na Balkanu in najstarejša zgradba v Sofiji. Zgradili so jo v 4. stoletju. Foto: RTV SLO/A.S.
Mošeja Banja baši je ena najstarejših mošej v Evropi, zgrajena leta 1576, in edina še delujoča mošeja v Sofiji. Njeno ime pomeni »Mnogo kopeli«, saj stoji na nekdanjih rimskih termah. Foto: RTV SLO/A.S.
Da so Rimljani resnično vedeli, kje postaviti svoje kopališče, kaže tudi ta zanimivi vodnjak – iz njega priteka topla termalna voda. Foto: RTV SLO/A.S.
V centru mesta lahko najdete tudi kakšno restavracijo s tradicionalno bolgarsko hrano. Zaradi geografske lege, je bolgarska hrana mešanica slovanske, grške in turške kuhinje. Glavne sestavine so fižol, mleko, kozji sir, paradižnik in krompir. Foto: RTV SLO/A.S.
Ko se voziš skozi Bolgarijo, lahko ob cesti na travnikih opazuješ, kako se prosto pasejo konji in osli. Konjska vprega pa je še vedno dokaj pogosto prevozno sredstvo – tudi na štiripasovnih mestnih vpadnicah. Foto: RTV SLO/A.S.