Število turistov v prestolnici Portugalske narašča, prav tako število prebivalcev še nikoli ni bilo tako veliko. Foto: Reuters
Število turistov v prestolnici Portugalske narašča, prav tako število prebivalcev še nikoli ni bilo tako veliko. Foto: Reuters
Most 25. aprila. Foto: Reuters
Da bi ujeli idealni razgled, Lizbona ponuja kar 16 razglednih točk. Foto: Reuters
Prav razgibanost je tista, ki daje Lizboni svoj čar, kjer so vzponi prevelik zalogaj pa vas do cilja pripeljejo živo rumeni tramvaji. Foto: Reuters
Altice ali MEO Arena je bila zgrajena leta 1998 in velja za eno največjih evropskih aren z zmogljivostjo 20.000 ljudi. Služi širokemu naboru dogodkov, ki jih gosti Lizbona, vse od koncertov, športnih prireditev, celo mednarodnih tetoverskih konvencij ... Foto: Reuters
Prizor na metroju. Metro je sicer najhitrejša izbira za ogled vseh mestnih znamenitosti. Foto: Reuters
Lizbona je znana tudi po svojih kulinaričnih presežkih. Foto: Reuters

Stari turistični vodniki so bili polni zapisov: "Neizpodbitni čar Lizbone je, da se vanjo ne zgrinjajo množice turistov, kot se v druga evropska mesta." Toda to se je sčasoma nekoliko spremenilo.

Število turistov v prestolnici Portugalske narašča, prav tako število prebivalcev še nikoli ni bilo tako visoko. K temu so prispevali tako svetovni kot krajevni dejavniki: večja gospodarska rast, politična stabilnost, varno okolje - mimogrede ,Lizbona velja za tretje najvarnejše mesto na svetu (je lani pokazala raziskava časopisa Bloomberg). Mesto, ki stremi k svoji avtentičnosti in se hkrati prepleta z elementi modernega, je pravzaprav brezčasno in polno zanimivih znamenitosti in kotičkov, ki se skrivajo v razgibanih, tlakovanih uličicah in trgih. Prav razgibanost je tista, ki daje Lizboni svoj čar, kjer so vzponi prevelik zalogaj, pa vas do cilja pripeljejo živo rumeni tramvaji.

Da bi ujeli idealni razgled, Lizbona ponuja kar 16 razglednih točk. Ena najvišjih je Miradouro, ki ponuja čudovit pogled nad mestom, reko Tejo in mostom Ponto 25 de Abril (ki zaznamuje nageljnovo revolucijo, 1974), ki povezuje Lizbono in Almado in se s svojimi 2277 metri ponaša kot 32. največji viseči most na svetu. Zaradi njegovega videza ga velikokrat postavljajo ob bok mostu Golden Gate v San Franciscu, to pa ni edina posebnost, ki krasi Lizbono in spominja na že videne znamenitosti sveta. Prav na drugi strani mostu Ponto 25 de Abril, na samem bregu reke je spomenik Cristo Rei, ki marsikoga spominja na bolj prepoznavno verzijo – spomenik Cristo Redentor v Braziliji, ki je bil leta 1934 navdih, in postavitev v Almadi.

Močna kava za sladko življenje
Z brega reke pot vodi čez največji trg Praça do Comércio, pod vrati mesta Arco da Rua Augusta med prepletenimi ulicami, kjer je obilo kavarn in slaščičarn (pastelaria). Ena najstarejših in znanih kavarn blizu središča mesta, v Baixa-Chiadu, je Café A Brasileira. Vse od odprtja je kavarna postala stičišče druženja intelektualcev, umetnikov in pisateljev, med katerimi je bil tudi Fernando Pessoa, čigar bronasti kip danes krasi vhod v kavarno. Baixa-Chiado (ali na kratko Baixa) pa ni znan le po kavarnah in sladicah, temveč velja za eno izmed bolj razgibanih sosesk v Lizboni.

Na sosednjem hribu stoji katedrala Sé, ki je ena izmed najpomembnejših in ikoničnih cerkva, nedaleč stran pa se z vožnjo z dvigalom Santa Justa odpre nov pogled na Lizbono iz samega središča mesta. Del Baixe, imenovan Bairro Alto, slovi tudi kot idealenkraj za vse, ki si želijo izkusiti nočno življenje ter si privoščiti sproščen večer ob glasbi in dobri družbi. V osrednjem predelu se v ulicah prepleta pravi labirint majhnih lokalov, kjer vsak najde nekaj zase; bodisi je to steklenica piva Super Bock, kozarec vina ali osvežilni koktajl morangoska, poleg tega pa si s svojo najljubšo pijačo v roki lahko s kratkim sprehodom izberete tudi svoj najljubši glasbeni žanr - tudi z glasbo v živo.

Obisk Lizbone seveda ni popoln brez izleta v Belém (portugalska izpeljanka besede Bethlehem) in uživanjem v tradicionalni in najbolj znani slaščici pastel de nata - na videz preprosta slaščica iz testa in jajčne kreme. Znana slaščičarna in trgovina Fábrica de Pastéis de Belém je v mestecu že od leta 1937, vrsta turistov in domačinov pa se za sveže pastéis de nata včasih vije vzdolž celotne ulice.

Iz središča mesta do "evrovizijske" arene
Zaradi dobrih povezav z metroji in drugimi javnimi prevozi je bila med letošnjo Evrovizijo pot iz središča do arene Altice hitra. Po izstopu na postaji Oriente, ki je sredi urbanega okolja in obnovljenih zgradb, se odpre čudovit pogled na arhitekturne znamenitosti. Zasnova postaje Gare do Oriente je zasnoval španski arhitekt Santiago Calatrava, ki je leta 1998 prejel Brunelovo nagrado v kategoriji novi veliki gradbeni projekti. Še zdaleč pa celoten videz postaje ni paša za oči le za arhitekte. Postaja se povezuje z nakupovalnim centrom Vasco da Gama ter se spušča in razprostre na promenado, ki vodi vse do arene Altice.

Altice ali MEO Arena je bila zgrajena leta 1998 in velja za eno največjih evropskih aren za 20.000 ljudi. Tam se veliko dogaja, od koncertov, športnih prireditev, celo mednarodnih tetoverskih konvencij ... Zadnji večji glasbeno usmerjen dogodek, ki so ga pred Evrovizijo gostili Portugalci, se je zgodil leta 2005, ko je Lizbona gostila podelitev MTV-jevih evropskih videonagrad EMA.

Kratek sprehod čez promenado razkriva pogled na most Vasco da Gama, ki je s svojimi 17 kilometri (dejanska dolžina na vodi je deset kilometrov) najdaljši most na svetu. Za celotno zaznavanje dolžine in videza mostu pa se obiskovalci lahko zapeljejo z gondolo. Na postaji Oriente pa najdemo še dve arhitekturni znamenitosti: futuristični stolp Vasca da Game , ki je hkrati tudi najvišja stavba v Lizboni (145 metrov), in portugalski paviljon arhitekta Alvara Siza Vieira - 1,4 tone težka betonska plošča, razpeta med dvema stavbama, ki posnema platno in v trenutku ujame oko opazovalca, saj na pogled kljubuje zakonom fizike.

Poleg vseh arhitekturnih zanimivosti pa je nedaleč stran Oceanarium, eden izmed največjih akvarijev na svetu, ki se lahko pohvali z več kot 25.000 različnimi vrstami rib, morskih ptic, sesalcev in osrednjim akvarijem, katerega velikost je enaka velikosti štirih olimpijskih bazenov.