Otok Møn leži v jugovzhodnem delu Danske in ti klifi so razlog, zakaj ga obišče toliko turistov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Otok Møn leži v jugovzhodnem delu Danske in ti klifi so razlog, zakaj ga obišče toliko turistov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Še pogled z vrha. Čeprav so nastali pred tisoči leti, jih morska voda še vedno oblikuje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Obiskovalce namreč najbolj privabijo skoraj 120 metrov visoke strme stene, ki se raztezajo šest kilometrov ob obali. T. i. klifi otoka Møn nam ponujajo prav spektakularen pogled na peščeno plažo pod njimi in spenjene morske valove, ki ob stalnem vetru butajo ob čeri.

Območje je zavarovano kot naravni rezervat, poleg turistov, ki se ustavijo le na vrhu strmih sten in se morda spustijo po številčnih stopnicah do obale, pa je poskrbljeno tudi za navdušence nad rekreacijo v naravi. Urejene in označene so namreč številne poti za pohodnike, gorske kolesarje in jahače.

Morje vedno znova spreminja njihovo zunanjost
Od leta 2007 tukaj deluje tudi geološki muzej oziroma GeoCenter, ki prikazuje geološko zgodovino Danske in nastanek klifov oz. strmih sten. Klifi so zgrajeni iz ostankov školjk milijonov mikroskopskih bitij, pojavili pa so se ob koncu zadnje ledene dobe.

Njihova podoba se še vedno nenehno spreminja, saj jih razjeda morje. Tako se je na primer leta 1988 odkrušil eden izmed najvišjih vrhov in padel v morje, posledice zadnje odlomitve večjega dela leta 2007 pa so še vidne. Iz morja namreč štrlijo odtrgana drevesa in skupaj s kamnino ustvarjajo skoraj 300 metrov dolg "polotok".

Ogled klifov vam tako vedno znova ponuja drugačno in zanimivo sliko.

Ana Svenšek