Veliki umetnik se je rodil v Parizu leta 1840, po burnem življenju, kot je značilno za večino velikih umetnikov, pa je leta 1926 umrl v Givernyju. Ko vstopiš v vrt pred njegovo hišo, te kar spreleti od lepote. Foto: RTV SLO/K.T.
Veliki umetnik se je rodil v Parizu leta 1840, po burnem življenju, kot je značilno za večino velikih umetnikov, pa je leta 1926 umrl v Givernyju. Ko vstopiš v vrt pred njegovo hišo, te kar spreleti od lepote. Foto: RTV SLO/K.T.

V tej očarljivi majhni vasici, ki je približno 70 kilometrov oddaljena iz Pariza, je njegova hiša, danes spremenjena v muzej. Tu je mogoče videti številne motive, ki jih je veliki umetnik tako mojstrsko upodobil na platnu. V Giverny se je preselil, ko je že dobro služil kot slikar, pozneje pa je tu ustvaril nekaj najbolj znanih del. In priznati je treba, da so se mu motivi ponujali kar sami.

Ksenja Tratnik

Čudovito posestvo si je najlepše pogledati aprila ali maja, ko vse oživi in postane pravi raj za fotografe. V vrtovih je vstop prepovedan živalim, prav tako si tu ne morete omisliti piknika, pa tudi fotografiranje je načeloma omejeno le na zunanje dele posestva. Foto: RTV SLO/K.T.
Številne gredice, polne prečudovitega cvetja, so delo požrtovalnih vrtnarjev, ki se trudijo, da bi bil vrt čim bolj podoben tistemu, v katerem je svoj navdih iskal Monet. Foto: RTV SLO/K.T.
Na rožah vseh barv se oči prav spočijejo. Foto: RTV SLO/K.T.
Znameniti japonski most, ki je eden zelo znanih Monetovih motivov. Nobena fotografija ne more v popolnosti prikazati njegove lepote. Monet ga je naročil pri tamkajšnjem mojstru. V času, ko so posestvo odprli za javnost, je bil izvirni most že preveč poškodovan, tako da ga je zamenjala replika. Foto: RTV SLO/K.T.
Ste vedeli, da je slikarski slog impresionizem dobil ime po eni izmed Monetovih slik? Neki kritik je dela, ki so jih Monet in njegovi kolegi razstavili na t.i Salonu zavrnjenih, poimenoval impresionisti po Monetovem delu Impression, Soleil levant. Foto: RTV SLO/K.T.
Leta 1862 je umrla Monetova žena in ostal je sam z dvema otrokoma, pozneje pa se je znova poročil z Alice, ki je bila sprva njegova ljubica. Družina se je v Giverny preselila leta 1883. Foto: RTV SLO
Monet ni maral preveč urejenega vrta. Rože je zasajal glede na barvo. Nekoč je dejal, da gre ves njegov denar, ki ga zasluži, v rože. Ni mu bilo žal ne denarja ne časa, ki ga vlagal v preurejanje vrta, ki je res prava paša za oči. Foto: RTV SLO/K.T.
Svoje najbolj slavno delo, veličastne lokvanje, ki so danes razstavljeni v pariškem muzeju Orangerie, je Monet ustvaril, ko se mu je že slabšal vid. Foto: RTV SLO/K.T.
Vrt ponuja neskočne možnosti za ustvarjanje. V želji ustvarjati kot veliki impresionist so v Giverny prihajale trume ameriških umetnikov, katerih dela so razstavljena v Musee d'Art americaine, le streljaj od Monetovega muzeja. Foto: RTV SLO/K.T.
Giverny v sedmih mesecih, kolikor je odprt na leto, povprečno obišče 500.000 ljudi, med njimi prednjačijo Američani, ki jim ni škoda seči v žep in si v trgovini kupiti vse, kar si želite: od radirke do fotografij z motivi slavnega slikarja. Foto: RTV SLO/K.T.