Montmartre v dobesednem prevodu pomeni gora mučenikov. Foto: RTV SLO/K.T.
Montmartre v dobesednem prevodu pomeni gora mučenikov. Foto: RTV SLO/K.T.

Montmartre se nahaja v 18. okrožju in je tradicionalno predel umetnikov, seveda pa slovi tudi po cerkvi Sacre Coeur in kabaretu Moulin Rouge.

Ksenja Tratnik

Eni rišejo portrete, drugi karikature, tretji pa le opazujejo. Foto: RTV SLO/K.T.
Place du Tertre je že od nekdaj mesto za umetnike; vsak dan pridejo tja in rišejo portrete. Okoli ljubkega trga je več gostilnic in barov, kjer si lahko privoščite kavo za oderuških 5 do 10 evrov. Nedaleč je galerija z deli Salvadorja Dalija, majhna, a res vredna ogleda. Foto: RTV SLO/K.T.
Ko stopiš iz podzemne železnice Abesses, te za hrbtom pričaka majhen vrt, v njem pa zid ljubezni (Mur de je t'aime). Na njem je v več kot 300 jezikih napisano ljubim te, seveda tudi v slovenskem. Foto: RTV SLO/K.T.
Slavno cerkev, ki je najlepša, kadar malo dežuje, saj se njena fasada takrat obarva v škrlatno barvo, so začeli graditi po pruski ofenzivi leta 1870. Dva moža, Alexandre Legentil in Hubert Rohault de Fleury, sta se zaobljubila, da bosta zgradila cerkev, če bo Pariz preživel ofenzivo. In to se je tudi zgodilo, za kraj nove cerkve pa so izbrali griček nad mestom. Foto: RTV SLO/K.T.
Sacre Coeur so posvetili šele po koncu prve svetovne vojne leta 1919. Danes sodi med največje znamenitosti Pariza, vsako leto pa jo obišče več milijonov ljudi z vsega sveta. Foto: RTV SLO/K.T.
Razgled z Montmartra je res lep, najlepše je zgodaj zjutraj, ko tam še ni trume ameriških turistov, ki se derejo kot srake, ali zvečer, ko se mesto odene v plašč luči. Foto: RTV SLO/K.T.
Montmartre je prepreden s številnimi uličicami, na katerih najdete tako majhne trgovinice z različnimi unikatnimi izdelki kot tiste, v katerih se tare cenenih spominkov s podobami Pariza. Vmes pa na stotine kavarn in pekarn, tako da se ni bati za lakoto ali žejo, prej za prazno denarnico! Foto: RTV SLO/K.T.