Upravljavci jame fotografiranja med ogledi ne dovolijo, saj bi, kot pravijo, ogled ene skupine tako namesto 75 minut trajal najmanj dve uri, prav tako pa želijo, da obiskovalci zares doživijo jamo, namesto da bi se ves čas ukvarjali s selfiji. Foto: Eisriesenwelt
Upravljavci jame fotografiranja med ogledi ne dovolijo, saj bi, kot pravijo, ogled ene skupine tako namesto 75 minut trajal najmanj dve uri, prav tako pa želijo, da obiskovalci zares doživijo jamo, namesto da bi se ves čas ukvarjali s selfiji. Foto: Eisriesenwelt
Temperatura v jami je ves čas okoli 0 stopinj Celzija. Foto: Eisriesenwelt

Naša severna soseda ima pester podzemni svet, poln kapnikov, ledu in jezer. V deželi Salzburg med drugim najdemo Eiskogelhöhle, najvišje ležečo turistično jamo v Evropi, Lamprechtsofen, eno izmed najglobljih jam na svetu, in Eisriesenwelt, največjo ledeno jamo na svetu.

Le slabe tri ure vožnje iz Ljubljane in 50 kilometrov pred Salzburgom stoji jama Eisriesenwelt, za katero pravijo, da je lepa kot nebesa. Več kot 40 kilometrov dolg jamski sistem se skriva v osrčju gorovja Tennengebirge, odkril pa ga je alpinist in raziskovalec Anton von Posselt-Czorich leta 1879. Ker takrat ni bilo ravno pretiranega zanimanja za jame, so na njegovo odkritje (sam se je prebil le 200 metrov globoko v jamo, nato pa se je zaradi neprimerne opreme obrnil) hitro pozabili. Nanjo se je šele leta 1913 spomnil jamarski navdušenec Alexander von Mörk, katerega žara je položena v jami.

Prve turistične obiskovalce je jama sprejela leta 1920, ti pa so se morali, če so želeli videti ledene kapnike, najprej povzpeti na nadmorsko višino 1.600 metrov. Danes je dostop do jame precej lažji, saj je peš treba premagati le del poti (približno 40 minut hoje po urejenih poteh s čudovitim razgledom), preostanek pa lahko obiskovalci premagajo z avtom ali avtobusom in žičnico (ta 90-minutni vzpon skrajša na dobro minuto vožnje). Pri tem naj vas ne prestraši zapis na uradni spletni strani jam, kjer voznikom, ki nimajo izkušenj z gorskimi cestami, svetujejo, da pot iz Werfna nadaljujejo z avtobusom. Cesta je asfaltna in dovolj široka, čeprav na nekaterih mestih res precej strma.

Že ob vhodu v jamo se lahko obiskovalci prepričajo, da jih v notranjosti čaka precejšnja osvežitev - ko vodniki odprejo vrata, iz jame, predvsem ob toplih dnevih, močno zapiha, saj se srečata hladen in topel zrak. Pravijo, da lahko hitrost vetra v poletnih mesecih doseže tudi do 130 kilometrov na uro. Ko enkrat vstopite v jamo, vetra sicer več ni, je pa vseeno precej hladno, saj je stalna temperatura okoli ledišča in zato je priporočljivo, da imate s seboj primerno obutev in topla oblačila.

Ogled jame, ki je na voljo kot krožna tura, traja približno 75 minut, pri tem pa je treba premagati kar 700 lesenih stopnic navzgor in prav toliko navzdol. Pogled na čudovite ledene skulpture odtehta ves napor. Na poti skozi jamo si lahko obiskovalci ogledajo zaledenelo jezero, ledene stalaktite in stalagmite ter različne skulpture, ki so nastale s spojitvijo kapnikov, na koncu pa jih čaka še sprehod skozi umetno urejen rov v ledu.

Za nastanek takšnega ledenega sveta so seveda potrebni posebni pogoji. Medtem ko je sama jama nastala že pred več milijoni let, so ledene skulpture precej "nova" zadeva. Najstarejši led v Eisriesenweltu je star približno 1.000 let, ohranil pa se je zaradi tega, ker ima jama več vhodov oziroma izhodov, med katerimi je kar nekaj razlike v nadmorski višini, kar omogoča pretok zraka (kot pri dimniku). Tako pozimi, ko je temperatura v jami višja kot zunaj, mrzel zrak vdira v jamo in ohladi njen spodnji del. Ko se začne pomlad in s tem taljenje ledu, voda počasi kaplja v jamo, tam zmrzne in oblikuje zanimive ledene skulpture.

Čeprav poleti osvežitev, ki jo ponuja ledena jama, prija, je obisk te naravne znamenitosti primeren tudi v drugih letnih časih. Jama je za obiskovalce odprta med 1. majem in 26. oktobrom, obisk zunaj poletne sezone pa omogoča, da se izognete pretirani gneči. "Na vrhuncu sezone v juliju in avgustu, še posebej ob slabem vremenu ter med 10. in 12. uro, je obisk jam zelo povečan, zato vsem obiskovalcem svetujemo, da računajo na morebitne čakalne vrste," opozarjajo upravljavci jame. Čeprav se mnogi za obisk jame odločijo ob slabem vremenu (saj je v jami vseeno, kakšno je vreme), je do samega vhoda treba hoditi kar nekaj minut, zato je vseeno prijetneje, kadar ne dežuje. Prav tako se ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na dolino reke Salzach, naselje Werfen in trdnjavo Hohenwerfen.

Obisk jame lahko združite tudi z obiskom omenjene trdnjave Hohenwerfen, enega najstarejših rudnikov soli na svetu (Hallein), ali mesta Salzburg - v zakup morate vzeti le, da ogled jame traja približno tri ure skupaj z vožnjo/hojo do jame ter nazaj.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij ledene jame. Opozoriti je treba le na to, da je jama na fotografijah nekoliko bolj osvetljena kot med običajnim turističnim ogledom (video). V Eisriesenweltu namreč ni električne napeljave, obiskovalci pa si ledene skulpture ogledajo s pomočjo jamskih svetilk in magnezijevih trakov.