Načrt za barcelonski Vesoljski hotel ... Foto: Mobilona
Načrt za barcelonski Vesoljski hotel ... Foto: Mobilona
... in še z druge perspektive. Foto: Mobilona

Gradnja otoka, načrtovana po vzoru Dubaja, naj bi stala 1,5 milijarde evrov, njegova glavna atrakcija pa bi bil 300 metrov visok "Vesoljski hotel", ki naj bi se ponašal s prvim velnescentrom v breztežnosti na svetu.
Prošnjo za gradnjo je pri barcelonski občini prejšnji teden vložil konzorcij Mobilona s sedežem v ZDA. Mobilona načrtuje v projekt sprva vložiti 1,5 milijarde za gradnjo kompleksa, ki bi imel še 24 ur na dan odprto nakupovalno središče, marino in zasebna stanovanja.
A urad za planiranje pravi, da načrti niso "v duhu mesta". "Nimamo nobene potrebe ali želje po projektih take narave. Smo mesto kulture, znanja, ustvarjalnosti in inovacij, naš projekt za mesto pa bo šel po drugi poti," je za Telegraph povedal barcelonski župan Xavier Trias. "Nobenega namena nimamo sprevreči Barcelone v spektakel."
Do 1.500 evrov na noč
Hotel naj bi imel 2.000 sob, ki bi stale med 300 in 1.500 evri na noč. Ponašal naj bi se tudi s kar šestnadstropnim strešnim stanovanjem, t. i. neskončnim bazenom (infinity pool), pristajališčem za helikopterje in sidriščem za superjahte.

Direktor Mobilone Jerome Bottari je povedal, da bodo hotelski gostje lahko uživali v dejavnostih, povezanih z vesoljem, kot je denimo breztežnost v vetrnem predoru.
"Ko bodo gostje pripravljeni na vrnitev s svojega raziskovanja vesolja, bodo lahko s pritiskom na gumb ugasnili vse prikaze na steklenih zaslonih," je dejal Bottari. "Nato bodo lahko prek tega stekla uživali v prelepem razgledu na morje, šli na zrak na svojo zasebno teraso ali pa obiskali enega izmed številnih parkov, bazenov in plaž okoli pokrite marine na Barcelonskem otoku."

Mobilona načrtuje tri vesoljske hotele - enega še v Los Angelesu, drugega pa v Hongkongu. Skupna vrednost treh hotelov naj bi znašala več kot 6 milijard dolarjev.