Spanje v kapsuli - ne ravno višek udobja, zagotovo pa zanimiva izkušnja. Foto: Reuters
Spanje v kapsuli - ne ravno višek udobja, zagotovo pa zanimiva izkušnja. Foto: Reuters
Hotele s kapsulami namesto sob so 'izumili' na Japonskem. Foto: Reuters

Vsaka od 68 sob malega hotela, ki so namenjene le moškim gostom, je opremljena z električnimi vtičnicami, osvetljavo, uro s funkcijo alarma, televizijo in brezžičnim dostopom do medmrežja. Gostje si v 300 kvadratnih metrov velikem hotelu delijo stranišče, sobo s prho in kadilnico.

Cena: borih 10 evrov na noč, veliko manj kot v običajnih hotelih v Šanghaju, a vseeno več kot v nekaterih hostlih. Najverjetneje pa bosta nekatere popotnike privabila lokacija (hotel se nahaja v neposredni bližini osrednje železniške postaje) in dejavnik nenavadnosti.

Šanghajske kapsule so uvožene iz Japonske, razdeljene pa so v tri "območja smrčanja", tako da se gostje, ki se z izbiro spanja v kapsulah že tako odpovejo dobršnemu delu zasebnosti, med sabo ne motijo preveč.

"Kapsulne" hotele so v želji po varčevanju s prostorom in stroški "izumili" prav na Japonskem, kjer so postali prava znamenitost, privlačna za številne turiste. Tudi za zahodnjaške, ki so v povprečju malce "večjih mer" od azijskih.

Bilo je le vprašanje časa ...
Lastnik, 33-letni Ta Zan, ki si je izkušnje nabiral z delom v japonskih "kapsulnih" hotelih, upa, da bo hotel čez nekaj mesecev, ko naj bi mu uspelo urediti vse dokumente in naj bi hotel prestal preglede inšpektorjev, tudi uradno zaživel. Tamkajšnji mediji namreč poročajo, da občinske oblasti še razmišljajo, če bi odobrile odprtje hotela, saj jih skrbita požarna varnost in tveganje za poškodbe gostov.

Kitajska, katere gospodarski razcvet vključuje tudi velikansko rast turizma, naj bi v letu 2010 gostila kar 2,1 milijarde domačih in tujih gostov, kar je 12 odstotkov več kot leto poprej. Cene nepremičnin rastejo, zato je bilo odprtje kapsulnega hotela le vprašanje časa, ugotavljajo kitajski mediji.