Obiskovalci novega hotela bodo lahko dobili pravi okus življenja v kraljevskem Versaillesu. Foto: Unesco
Obiskovalci novega hotela bodo lahko dobili pravi okus življenja v kraljevskem Versaillesu. Foto: Unesco
Gostje hotela bodo prvič po 300 letih lahko znova pili šampanjec med sprehodom po versajskih vrtovih. Foto: Unesco

Hotel s petimi zvezdicami bodo po poročanju NPR-ja uredili v razrušeni graščini, približno sto metrov oddaljeni od glavnega dela versajske palače, ki je bila od časov kralja Ludvika XIV. dalje dom francoske monarhije. Graščina, znana pod imenom Hotel du Grand Controle, je bila zgrajena konec 17. stoletja in se je uporabljala kot dom in urad kraljevega zakladnika, ki je tam živel z družino in s služabniki. Hotel du Grand Controle so med francosko revolucijo skupaj s celotnim Versaillesem izpraznili, v 19. in 20. stoletju pa je graščina vse bolj propadala.

Razgled na rastlinjak in grad
"Zid je tukaj skoraj v celoti razpadel. Mnogo delov stavbe je v zelo slabem stanju. Za nas je zelo težko, ker je naša naloga ohraniti dediščino," je dejal upravnik versajske palače Mikael Hautchamp. Hautchamp pravi, da v Versaillesu nimajo 7 milijonov ameriških dolarjev za obnovo stavbe, zato so se po pomoč obrnili na belgijsko hotelsko podjetje Ivy International. Podjetje bo graščino obnovilo in 23 spalnic spremenilo v prestižen hotel. Del zaslužka bodo vračali versajski palači v obliki najemnine. Obnova graščine je prva v seriji komercialnih projektov, s katerimi naj bi ohranili podobne francoske zgodovinske spomenike.

Obiskovalci novega hotela bodo lahko dobili pravi okus življenja v kraljevskem Versailles. "Ko v spalnici odpreš okno, imaš čudovit razgled. Tukaj lahko vidiš rastlinjak, tam pa grad," zgodovinski razgled iz prihodnjih hotelskih sob opisuje Hautchamps. V rastlinjaku je Ludvik XIV. v zimskih mesecih shranjeval svojih 1.700 palm in pomarančevcev. Obnova Hotela du Grand Controle se bo začela letos, nadzoroval pa jo bo najbolj priznani zgodovinski arhitekt.

Proslave kot v starih časih?
"Gre za pionirski podvig v Franciji, saj bodo nekomu dopustili, da zgodovinski spomenik spremeni v ekonomski projekt," je povedal Louise Grether, ki vodi projekt za hotelsko podjetje Ivy International. Seveda se je pojavilo nekaj kritik na račun predajanja zgodovinskih narodnih zakladov zasebnim upravljavcem, a ljudem na ulicah Versaillesa je zamisel všeč.

Serge Bessiere, lastnik knjigarne v bližini palače, denimo, meni, da bo novi hotel - kot v starih časih - odličen prostor za različne proslave: "Ludvik XIV. je kar naprej prirejal velike pojedine in zabave, da bi se dokazal kot Sončni kralj in pokazal svojo oblast nad vsemi." Ko bo januarja 2012 Hotel de l'Orangerie dokončan, bodo lahko njegovi gostje prvič po 300 letih znova pili šampanjec med sprehodom po versajskih vrtovih.

Nekaj versajskih utrinkov si oglejte na fotografijah spodaj: